ΥΓΕΙΑ

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» v/s «Ανάλωση έως»: Ποιες είναι οι διαφορές

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει πάντα να κοιτάζετε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους μετά την παρέλευση του αναγραφόμενου χρόνου.

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» v/s «Ανάλωση έως»: Ποιες είναι οι διαφορές

Γιατί όμως άλλα τρόφιμα αναγράφουν «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και άλλα «Ανάλωση έως»; Τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο και σε ποια περίπτωση μπορούμε να παρακάμψουμε με ασφάλεια τις αναγραφόμενες ημερομηνίες;

Ένα μπουκάλι γάλα δεν χαλάει ακριβώς στις 12.01 π.μ. της επομένης της ημερομηνίας λήξης ούτε τα ζυμαρικά γεμίζουν ζουζούνια αμέσως μόλις περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία. Το αν όμως η κατανάλωση γάλακτος και ζυμαρικών είναι ασφαλής ή όχι είναι ένα άλλο θέμα, σύμφωνα με τη δρα Κριστίν Κιρκπάτρικ, διαιτολόγο και επικεφαλής Διατροφικών Υπηρεσιών στο Wellness Institute της Cleveland Clinic.

Όπως εξήγησε προ ημερών στην εφημερίδα «New York Times», οι επισημάνσεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» έχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ τους.

Η επισήμανση «Ανάλωση έως» («Use by» ή «Ημερομηνία λήξης») αφορά την ασφάλεια του τροφίμου, δηλαδή δείχνει μέχρι πότε μπορεί το τρόφιμο να καταναλωθεί με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι έχετε τηρήσει τις οδηγίες αποθήκευσης και συντήρησης που αναγράφει.

Αν αυτή η ημερομηνία παρέλθει, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, επομένως το τρόφιμο πρέπει να πεταχτεί. Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους σήμανση συμπεριλαμβάνονται τα κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαγειρεμένα κρέατα και οι έτοιμες σαλάτες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (EUFIC).

Αντίστοιχα, η επισήμανση «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ή «Best before») αφορά τη γεύση και την υφή του τροφίμου, αλλά όχι την ασφάλειά του. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν κινδυνεύετε αν καταναλώσετε το προϊόν για κάποιο διάστημα αφότου παρέλθει η ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ή υφή.

Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους ημερομηνίες συμπεριλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα, τα αποξηραμένα και τα κατεψυγμένα, σύμφωνα με το EUFIC.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι μόνο ασφαλής δεν είναι η συνήθεια πολλών να κοιτάζουν ή να μυρίζουν τα τρόφιμα για να εξακριβώνουν εάν έχουν χαλάσει ή όχι, κατά τον δρα Ρόμπερτ Γκραβάνι, καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Και αυτό διότι τα τρόφιμα αλλοιώνονται με διαφορετικό ρυθμό το καθένα, αναλόγως του είδους και του τρόπου παρασκευής και φύλαξής τους, επομένως μπορεί κάλλιστα να μοιάζουν ασφαλή για κατανάλωση, αλλά να μην είναι. Χώρια που «τα βακτήρια είναι αόρατα», προσθέτει.
Απ' όλα τα τρόφιμα, τα μόνα που θεωρητικώς μπορούν να καταναλωθούν επ' αόριστον είναι τα κατεψυγμένα, αλλά η ποιότητά τους φθίνει με τον καιρό, διευκρινίζει ο δρ Γκραβάνι.

Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι καταναλωτές; Να επιστρατεύσουν τα... μάτια και την κοινή λογική τους. Αν ένα τρόφιμο γράφει «Ανάλωση έως» να το πετάτε αμέσως μόλις περάσει αυτό το «έως».

Και αν αναγράφει «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...» και παρέλθει αυτή η ημερομηνία, να κοιτάζετε πόσο έχει παρέλθει: αν αισθάνεστε ότι έχει περάσει πολύς καιρός, καλό είναι να μην το καταναλώσετε - το ίδιο και αν έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν πρέπει να το φάτε ή όχι.

Διαβάστε επίσης:
Τι θα πάθετε αν καταναλώνετε ληγμένα τρόφιμα
Το λάθος που κάνουμε όλοι στην απόψυξη τροφίμων... Ποιοι είναι οι ασφαλείς τρόποι