ΥΓΕΙΑ

Κακή πέψη: Πού οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε

Μετά το κρυολόγημα, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία, για την οποία οι άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια.

Κακή πέψη: Πού οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε

Η πεπτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, την κατάθλιψη και τη χρόνια κόπωση.

Σύμφωνα με τον Νορβηγό ειδικό παθολόγο-διαβητολόγο, Φαίδωνα Λίντμπεργκ, αν και οι έρευνες δείχνουν ότι 2 στα 3 άτομα αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα με την πέψη, πολύ λίγοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα.

Η πέψη
Η πέψη ξεκινά από το στόμα, όπου τα ένζυμα στο σάλιο αρχίζουν τη διάσπαση του αμύλου. Κατόπιν, τα τρόφιμα μέσω του οισοφάγου περνούν στο στομάχι, όπου συμβαίνει ή μηχανική πέψη αλλά και σημαντικό μέρος της χημικής. Πεπτικά προβλήματα συχνά αρχίζουν στο στομάχι. Με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η παραγωγή γαστρικού οξέος, που σημαίνει ότι δεν πέπτονται και απορροφώνται φυσιολογικά οι πρωτεΐνες.

Παθήσεις

Τα πιο συχνά γαστρεντερικά προβλήματα είναι τα εξής:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)
Αφορά περίπου το 20% του πληθυσμού και περιλαμβάνει μια ποικιλία διαταραχών του εντέρου. Τυπικά συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσφορία στην κοιλιά, καθώς και το αίσθημα του φουσκώματος. Χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι η εναλλαγή δυσκοιλιότητας με διάρροια. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το στρες.

Τι μπορείτε να κάνετε
Θα πρέπει να αποκλειστεί ότι υπάρχει τροφική δυσανεξία (και όχι μόνο στη λακτόζη και γλουτένη) και αν η λειτουργία του πεπτικού συστήματος (γαστρικό οξύ, πεπτικά ένζυμα, χολικά άλατα και εντερικά μικρόβια) είναι φυσιολογικά. Κρατήστε ένα «ημερολόγιο διατροφής», ώστε να συνδέσετε συγκεκριμένα συμπτώματα με τις τροφές που τα προκαλούν.

Τροφική δυσανεξία
Περίπου ένας στους 5 ανθρώπους αισθάνεται ότι κάποιο τρόφιμο του προκαλεί δυσφορία με τη μορφή δυσκοιλιότητας, διάρροιας, ναυτίας, πόνου στο στομάχι κ.ά. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κεφαλαλγία ή ημικρανία, μυϊκούς πόνους και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Οι πιο κοινές μορφές τροφικής δυσανεξίας είναι:
-Δυσανεξία στη γλουτένη. Βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν προβλήματα και με άλλα είδη σιτηρών, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και σε πολύ μικρότερο βαθμό η βρώμη.
-Δυσανεξία στη λακτόζη. Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού αναπτύσσει στην ενήλικη ζωή δυσανεξία στη λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος).
-Δυσανεξία στη φρουκτόζη. Υπάρχουν δύο μορφές δυσανεξίας σε φρουκτόζη. Η μια είναι μια σπάνια, κληρονομική και δυνητικά σοβαρή νόσος, αποτέλεσμα της κακής απορρόφησης φρουκτόζης από το έντερο που οφείλεται σε ενζυμική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα είναι πόνος στο στομάχι και διάρροια, αλλά και επιληπτικές κρίσεις, ίκτερος, ηπατική δυσλειτουργία της διεύρυνσης, ναυτία, κόπωση και εναλλαγές της διάθεσης. Η άλλη μορφή εκδήλωσης της δυσανεξίας στη φρουκτόζη είναι να αισθάνεται κανείς δυσφορία όταν καταναλώνει φρούτα, ζάχαρη και μερικά λαχανικά.

Τι μπορείτε να κάνετε
Η διάγνωση της τροφικής δυσανεξίας απαιτεί γιατρό με ειδικές γνώσεις στο θέμα, καθώς και ειδικές διατροφικές οδηγίες. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε δυσανεξία σε ένα τρόφιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο του αποκλεισμού του συγκεκριμένου τροφίμου από το διαιτολόγιό σας για μερικές εβδομάδες.

Πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα
Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από ένα βακτήριο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η λοίμωξη συμβαίνει συχνά στην παιδική ηλικία και είναι χρόνια. Τα συμπτώματα είναι περιοδική δυσφορία στο επιγάστριο με τη μορφή της καούρας και ξινίλας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Η λοίμωξη μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση αίματος, κοπράνων ή αναπνοής. Η θεραπεία γίνεται με ειδικά αντιβιοτικά.

Διαβάστε επίσης:
5 τροφές για καλύτερη πέψη
Πέψη: 5 μύθοι που πρέπει να καταρρίψετε άμεσα!