ΥΓΕΙΑ

Ποια βιταμίνη «ρίχνει» την πίεση και βελτιώνει τις επιδόσεις στην άσκηση

Η λήψη συμπληρωμάτων μιας συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τις επιδόσεις στην άσκηση.

Ποια βιταμίνη «ρίχνει» την πίεση και βελτιώνει τις επιδόσεις στην άσκηση

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Εδιμβούργο, οι οποίοι σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος επί δύο εβδομάδες μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λήψη των συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώνει την φυσική κατάσταση και να ελαττώνει ορισμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρακέλ Ρεβουέλτα Ινιέστα, λέκτορας Διατροφής στο Τμήμα Διαιτητικής, Διατροφής & Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Margaret.

Η δρ Ινιέστα και οι συνεργάτες της, που θα παρουσιάσουν τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (SfE BES 2015) το οποίο αρχίζει σήμερα στο Εδιμβούργο, συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 13 εθελοντές.

Όσοι από αυτούς έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορούσαν να διανύουν με το ποδήλατό τους 6,5 χιλιόμετρα σε 20 λεπτά, στο τέλος των δύο εβδομάδων της μελέτης, έναντι των 5 χιλιομέτρων που διάνυαν κατά την έναρξή της.

Η απόσταση αυτή ήταν κατά 30% μεγαλύτερη απ' ό,τι εκείνη που διάνυαν όσοι έλαβαν μία ανενεργό ουσία, αλλά ακόμα κι έτσι, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έδειχναν λιγότερα σημάδια κούρασης στο τέλος της διαδρομής τους.

Επιπλέον, τα επίπεδα της κορτιζόλης στα ούρα τους ήταν χαμηλότερα στο τέλος της διαδρομής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να έχουν και χαμηλότερη πίεση (η πολλή κορτιζόλη πιστεύεται ότι αυξάνει την πίεση προκαλώντας στένωση των αιμοφόρων αγγείων και διεγείροντας την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό).

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα μεγαλύτερη μελέτη, με υγιείς εθελοντές και αθλητές, για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

Διαβάστε επίσης:
Οι ιδανικές τιμές της αρτηριακής πίεσης: Δείτε αν κινδυνεύετε (πίνακας)
Σε ποιους «εκτοξεύεται» η πίεση όταν αγχώνονται;