ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα με ανάσπαση του ST διαστήματος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος στους πάσχοντες από καρδιακή νόσο αυξάνει κατακόρυφα η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Ορλάντο.

Έμφραγμα με ανάσπαση του ST διαστήματος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Επιστήμονες από το Καρδιολογικό ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου «Intermountain» του Σολτ Λέικ Σίτι, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν χιλιάδες άτομα που είχαν δεχθεί ιατρική φροντίδα για έμφραγμα στην πόλη το διάστημα 1993-2014, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και ποιον τύπο συγκεκριμένα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κεντ Μέρεντιθ, συμπέραναν ότι υφίσταται ισχυρή σχέση μεταξύ κακής ποιότητας του αέρα (πάνω από 25 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα) και αυξημένου κινδύνου οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI), δηλαδή του πιο επικίνδυνου τύπου.

Αυτός ο τύπος εμφράγματος συμβαίνει όταν μια καρδιακή αρτηρία είναι τελείως κλειστή και μια μεγάλη αναλογία του καρδιακού μυ δε μπορεί να αιματωθεί. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα προκαλείται μη αναστρέψιμη καρδιακή βλάβη ή ακόμα και θάνατος.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα, θέτει σε υψηλό κίνδυνο εμφράγματος τα άτομα με καρδιακή νόσο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και έτσι να μειώσουν την πιθανότητα εμφράγματος», σημειώνει ο Δρ Μερεντιθ.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Δείτε αν καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες απ' όσο πρέπει

Ποια είναι τα πιο «ανθυγιεινά» επαγγέλματα

Ισχιαλγία: Ποια είναι τα 5 βασικά συμπτώματα