ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κατά 35%-40%

Η ήπια σωματική άσκηση αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ο συνδυασμός της με σωστή διατροφή και γενικώς έναν υγιεινό τρόπο ζωής υψώνουν «ασπίδα» ενάντια στην εξαιρετικά διαδεδομένη μεταβολική διαταραχή.

Διαβήτης: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο κατά 35%-40%

Το καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα μειώνει, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά 35%-40%. Πρόκειται για μια στρατηγική που μπορούν να εφαρμόσουν μικροί και μεγάλοι, καθώς είναι ανέξοδη και δεν απαιτεί κανένα είδος εξοπλισμού αλλά ούτε και ιδιαίτερη σωματική καταπόνηση σε σύγκριση με άλλες, πιο απαιτητικές μορφές γυμναστικής.

Την ίδια ώρα, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα είναι σε θέση να παρέχει σήμερα νέα πολύτιμα «εργαλεία» για την περαιτέρω κατανόηση, την πρόγνωση, αλλά και τη στενή παρακολούθηση της νόσου σε κάθε πάσχοντα από τον εξειδικευμένο θεράποντα γιατρό του. Χαρακτηριστικό τέτοιο «εργαλείο» αποτελεί η «Έξυπνη Κάρτα», ένα υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του διαβητικού, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο εξουσιοδοτημένος ειδικός που τον παρακολουθεί.

Η Κάρτα συνιστά έναν από τους βασικούς στόχους του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS, το οποίο διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι κύριοι τύποι διαβήτη είναι ο 1 και ο 2 και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ., καθηγητής (Ομότιμος) Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) Σωτήριος Ράπτης, ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των πασχόντων, έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 300 εκατομμύρια. Το πλέον απογοητευτικό, είπε ο κ. Ράπτης, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, επεσήμανε ο πρόεδρος, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή ποσοστό 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισής του καταγράφεται στον δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

«Είναι ευνόητο ότι ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του, με τη ριζική καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα κ.τ.λ. Θα πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική άσκηση, π.χ. κολύμπι, ποδήλατο ή και περπάτημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το κανονικό περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%, αλλά και οδηγεί σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και στις δύο μορφές του διαβήτη», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), το Κέντρο, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Δήμο Αμαρουσίου, αναλαμβάνουν κοινωνικές και ενημερωτικές δράσεις που στοχεύουν στη στήριξη των Ελλήνων πολιτών και την ενίσχυση της γνώσης τους γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 09:00-17:00, ο Ι.Σ.Α. θα διεξαγάγει δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου οι πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες εξελίξεις γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη σε ειδική Ενημερωτική Εκδήλωση και ώρα 17:30-21:00 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Διαβάστε επίσης:

Ύπνος & διαβήτης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Οι τροφές που ρίχνουν φυσικά το ζάχαρο
Ανεβασμένο ζάχαρο: Ποιο αφέψημα βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του