ΥΓΕΙΑ

Γιατί έχουμε ρίγος όταν αρρωσταίνουμε

Έχουμε συνδέσει το τρέμουλο με την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, όμως το ρίγος εκδηλώνεται επίσης λόγω κάποιας λοίμωξης και συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα κούρασης.

Γιατί έχουμε ρίγος όταν αρρωσταίνουμε

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το ρίγος στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος του βιολογικού μηχανισμού αντιμετώπισης των λοιμώξεων.

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36,1 και 37,2 βαθμών Κελσίου και ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Όταν αρρωσταίνουμε, ο υποθάλαμος ανιχνεύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού στους παθογόνους εισβολείς και στη συνέχεια δίνει εντολή να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Αισθανόμαστε ότι κρυώνουμε επειδή το σώμα δεν προσαρμόζεται αμέσως στη νέα «ρύθμιση» του «θερμοστάτη» του οργανισμού μας.

Ο εγκέφαλος δίνει εντολή σε όλα τα κύτταρα του σώματος να δουλέψουν πιο εντατικά ώστε να παράγουν θερμότητα, επομένως και τα μυϊκά κύτταρα αρχίζουν να συστέλλονται και να διαστέλλονται με ταχύτερο ρυθμό. Αυτές οι γρήγορες μυϊκές κινήσεις εκδηλώνονται με το χαρακτηριστικό τρέμουλο.

Μελέτες δείχνουν ότι τα παθογόνα μικρόβια δεν ευδοκιμούν στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το μηχανισμό αυτό για να επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Μια άλλη θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί πιο αποδοτικά σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Δείτε κι αυτό:

Ψυχογενής πυρετός: Πότε εμφανίζεται και πώς θα τον αντιμετωπίσετε
Θερμοκρασία σώματος: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές, πότε υπάρχει πυρετός
Δέκατα χωρίς άλλα συμπτώματα – Τι μπορεί να σημαίνουν