ΥΓΕΙΑ

Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα καλσόν

Τα τελευταία χρόνια, τα καλσόν έχουν εξελιχθεί από... αναγκαίο κακό σε αγαπημένο αξεσουάρ, καθώς οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων για να δώσουν μια ξεχωριστή πινελιά στο στυλ τους.

Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα καλσόν

Ορισμένα καλσόν είναι πολύ ιδιαίτερα για να φορεθούν σε καθημερινή βάση, άλλα όμως, όπως το κλασικό μαύρο οπάκ καλσόν, ταιριάζουν σε κάθε εμφάνιση. Μερικές γυναίκες μάλιστα τα φορούν ακόμη και μέσα από τα παντελόνια, ώστε να προστατευθούν από το χειμωνιάτικο κρύο!

Εάν λοιπόν έχετε και εσείς κάποιο αγαπημένο καλσόν, πόσες φορές το φοράτε πριν το πλύνετε;

Εάν η απάντησή σας είναι πάνω από μία, τότε πιθανώς κουβαλά επάνω του μια μικρή αποικία βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών.

Πολλές γυναίκες ακολουθούν την ίδια τακτική πλυσίματος για καλσόν, σουτιέν και τζιν, δηλαδή τα φορούν αρκετές φορές πριν τα πλύνουν ή φτάνουν στο σημείο να τα πλύνουν μόνο αν μυρίζουν ή αν λερωθούν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αυτό είναι λάθος, ειδικά για τα καλσόν, καθώς πρέπει να τα φοράμε μόλις μία φορά και μετά να τα πλένουμε, ώστε να αποφύγουμε διάφορες... σιχαμερές συνέπειες.

Τα περισσότερα καλσόν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, φτιάχνονται από συνθετικά υλικά, όπως το νάιλον ή το ελαστάν (σπάντεξ). Τα υλικά αυτά συγκρατούν τη θερμότητα και την υγρασία, οπότε το καλσόν αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια και μύκητες.

Όπως δηλώνει η μαιευτήρας-γυναικολόγος Δρ Radhika Rible στο Everyday Health, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να οδηγήσουν σε ουρολοίμωξη ή μυκητίαση των γεννητικών οργάνων, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα δεν φορά βαμβακερό εσώρουχο κάτω από το καλσόν.

Ακόμη κι αν τα γεννητικά όργανα παραμένουν προστατευμένα χάρη στο εσώρουχο, το καλσόν παγιδεύει την υγρασία και τη θερμότητα και στα πέλματα, οπότε το συχνό πλύσιμο είναι απαραίτητο και για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μυκήτων ανάμεσα στα δάχτυλα.

Τέλος, επειδή το καλσόν εφαρμόζει απόλυτα επάνω στο σώμα, η υγρασία και οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ερεθισμούς ή κρίσεις ακμής.

Θα πρέπει λοιπόν τα καλσόν να πλένονται όπως τα εσώρουχα και οι κάλτσες, δηλαδή μετά από κάθε χρήση, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι παραμένουν απαλλαγμένα από μικροοργανισμούς.

Δείτε κι αυτό:

Κάθε πότε να πλένετε τα σουτιέν σας
Στρινγκ ή... εσώρουχο της γιαγιάς; Ποια η γνώμη των ειδικών
Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα εσώρουχα
Κάθε πότε πλένουμε τις πετσέτες του μπάνιου;