ΥΓΕΙΑ

Έχετε άσθμα; Δείτε από τι κινδυνεύετε να μολυνθείτε

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βρόγχων, των αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.

Έχετε άσθμα; Δείτε από τι κινδυνεύετε να μολυνθείτε

Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ενήλικες με άσθμα έχουν 70% υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από συγκεκριμένο ιό σύγκριση με όσους δεν έχουν άσθμα.

Ο ερευνητής Dr. Young Juhn της Mayo Clinic, δήλωσε ότι η επίδραση του άσθματος στον κίνδυνο λοίμωξης ή δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού θα μπορούσε να εκτείνεται πέρα από τους αεραγωγούς.

Η ερευνητική ομάδα επισκόπησε ιατρικά αρχεία ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω. Συνέκρινε τη συχνότητα άσθματος σε 371 περιστατικά που διαγνώστηκαν με έρπητα ζωστήρα έναντι 742 περιστατικών χωρίς ιστορικό έρπητος ζωστήρος.

Η μέση ηλικία των ασθενών με έρπητα ζωστήρα ήταν τα 67 χρόνια. Τα περιστατικά ταίριαζαν με την ομάδα ελέγχου όσον αφορά την ημερομηνία γέννησης και το φύλο. Από τους 371 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα, 87 (ποσοστό 23%) δεν είχαν άσθμα έναντι 114 από τους 742 (15%) της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ενήλικες με άσθμα φάνηκε να έχουν 70% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν άσθμα.

Ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ ατοπικής δερματίτιδας και υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης έρπητος ζωστήρος (ποσοστό 12% σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα έναντι 8% στην ομάδα ελέγχου).

Διαβάστε επίσης:

Ποιες ασθένειες επιδεινώνονται με την υγρασία

Ποια διατροφή επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων