ΥΓΕΙΑ

Δείτε πόσα μικρόβια κρύβονται στο μπάνιο σας

Το 90% του συνόλου των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα είναι μικροβιακά κύτταρα.

Δείτε πόσα μικρόβια κρύβονται στο μπάνιο σας

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει στην απομόνωση αποφεύγοντας τα βακτήρια.

Τα περισσότερα, ευτυχώς, είναι ακίνδυνα, υπάρχουν όμως και κάποια επιβλαβή μικρόβια, τα οποία είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στο μπάνιο σας και ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

-Γαστρεντερικοί ιοί που προκαλούν στομαχικές αδιαθεσίες. Οι ιοί αυτοί συνήθως εντοπίζονται στο κάθισμα της τουαλέτας και μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, μπορούν να επιβιώσουν σε στέρεες επιφάνειες για έως και μια εβδομάδα.

-Εντερικοί παθογόνοι οργανισμοί που εξαπλώνονται από τα μολυσμένα τρόφιμα (και εντοπίζονται στα κόπρανα). Στους οργανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται η σαλμονέλα, το E.coli, η shigella και το καμπυλοβακτηρίδιο.

-Δερματικοί και αναπνευστικοί οργανισμοί, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, περιλαμβανομένου και του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά στελέχους MRSA, και ο σταφυλόκοκκος της ομάδας Α.

-Επιδερμόφυτοι μύκητες, που μεταδίδονται όταν περπατάμε με γυμνά πόδια στο μπάνιο.

-Άλλοι υπολειμματικοί μύκητες, όπως αυτοί στις ντουζιέρες και τις μπανιέρες. Δεν προκαλούν λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνουν το άσθμα και τις αλλεργίες.

bigstock Toilet Flushing Water Close Up 90397883

Αν καθαρίζετε τακτικά το μπάνιο σας και εφαρμόζετε απλές συμβουλές υγιεινής, τα μικρόβια του μπάνιου σας δεν είναι απειλητικά για την υγεία σας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Κλινικής Μικροβιολογίας και Διαγνωστικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Tisch, της Νέας Υόρκης, Φίλιπ Τιερρο, «μόνο το 1%-2% των μικροβίων είναι παθογόνα, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα».

Διαβάστε επίσης:

Μούχλα στο σπίτι: Όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε

Βακτήρια και μούχλα στο στρώμα: Πώς θα προστατευτείτε