ΥΓΕΙΑ

Πώς σχηματίζονται οι τρύπες στα δόντια (βίντεο)

Στη στοματική μας κοινότητα φιλοξενούμε εκατομμύρια μικροοργανισμούς. Ορισμένοι από αυτούς είναι ακίνδυνοι, άλλοι όμως απειλούν κάθε στιγμή τα δόντια μας εάν δεν φροντίζουμε να τους απομακρύνουμε.

Πώς σχηματίζονται οι τρύπες στα δόντια (βίντεο)

Όσο κι αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, βέβαια, παραμένουν επάνω σε αυτά χιλιάδες βακτήρια ή και άλλοι μικροοργανισμοί, όπως μύκητες και αμοιβάδες.

Το μυστικό για καλή στοματική υγιεινή είναι η ισορροπία, δηλαδή η επικράτηση των άκακων ή ωφέλιμων μικροοργανισμών και η απομάκρυνση των βλαβερών μικροβίων.

Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας είναι που οδηγεί στο σχηματισμό κοιλοτήτων στα δόντια.

{youtube}WU05zZJKSdE{/youtube}

Οι μικροοργανισμοί στην επιφάνεια των δοντιών σχηματίζουν τη γνωστή πλάκα, μια μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια. Τα διαφορετικά είδη μικροοργανισμών που συνθέτουν την πλάκα επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν, όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί χρειάζονται τροφή και οι περισσότεροι από αυτούς λατρεύουν τη ζάχαρη. Μετά το... γεύμα τους, οι μικροοργανισμοί απελευθερώνουν οξέα. Τα οξέα αντλούν σταδιακά μέταλλα από τα δόντια, στη θέση των οποίων μένει το χαρακτηριστικό κενό.

Η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο, το τακτικό πλύσιμο των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος σε καθημερινή βάση είναι απλές στρατηγικές που μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια. Ο επαγγελματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο είναι ένα ακόμη μέτρο για να αποφευχθεί η συσσώρευση πλάκας και η φθορά των δοντιών.

bigstock Dentist doctors office and pat 104528519

Μικροφθορές μπορούν να αποκατασταθούν αυτόματα, χωρίς την επέμβαση του οδοντιάτρου, εάν όμως η κατανάλωση ζάχαρης είναι καθημερινή και σημαντική σε ποσότητα και δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες στοματικής υγιεινής, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν σφραγίσματα και άλλες μέθοδοι παρέμβασης για να διορθωθούν οι βλάβες.

Δείτε κι αυτό:

Νερό με λεμόνι το πρωί: Γιατί δεν το συνιστούν οι οδοντίατροι
Κλασική ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα; Ποια είναι η καλύτερη
Τεστ: Πόσων ετών είναι το... χαμόγελό σας;