ΥΓΕΙΑ

Γλυκαντικά: Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι χημικές ή φυσικές ουσίες που προσφέρουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης, χωρίς να έχουν τόσες θερμίδες.

Γλυκαντικά: Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Επίσης, επειδή έχουν πολύ πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, απαιτείται πολύ μικρότερη ποσότητα για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες συμφωνούν ως προς τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών για την υγεία.

«Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των επιμέρους κλάδων υπάρχει η συναίνεση ότι ναι, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πράγματι αποτέλεσμα», δήλωσε ο καθηγητής Adam Drewnowski στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association – ISA), που διοργανώθηκε πρόσφατα και όπου ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν προκειμένου να αξιολογήσουν τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, στηριζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες.

Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Όλες οι έρευνες και οι έλεγχοι των διεθνών οργανισμών σχετικά με τοξικολογικά θέματα και θέματα ασφαλείας, έχουν επανειλημμένα πιστοποιήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους».

bigstock Word STEVIA written on black b 116744663

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τα θετικά αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών μελετών, οι οποίες δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν έχουν αισθητή επίδραση στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ στην πράξη και υπό ρεαλιστικές συνθήκες, μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός συμπεριφοριστικού προγράμματος απώλειας βάρους.

«Το όφελος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση των ροφημάτων (στα οποία η ζάχαρη αποτελεί την κύρια ή τη μοναδική πηγή ενέργειας) απ’ ότι στην περίπτωση των τροφίμων, όπου πιθανόν να χρειάζονται και άλλα μακροθρεπτικά συστατικά για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και να προσδώσουν όγκο», επισημαίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από μακροχρόνιες παρεμβάσεις, φαίνεται όμως ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ιδιαίτερα όταν περιέχονται σε ροφήματα, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση μειωμένων επιπέδων ενεργειακής πρόσληψης.

Ωστόσο, πέρα από το θέμα του βάρους οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα σε υγιή άτομα και σε άτομα με διαβήτη, με θετικές επιπτώσεις στην υγιεινή του στόματος και των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ποτά, οδοντόκρεμες και φάρμακα, εφόσον και τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχουν δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση. Επιπλέον, αναφορικά με το διαβήτη, καθώς η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι κομβικής σημασίας για τον καλό έλεγχό του, θεωρητικά τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη, διευκολύνοντας τον έλεγχο του βάρους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα συμπεριλαμβάνονται στη Δήλωση Συναίνεσης σχετικά με τα Οφέλη των Ολιγοθερμιδικών Γλυκαντικών που προέκυψε μετά από σύγκλιση επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να συζητηθούν τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Nutrition Bulletin.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκαντικές ουσίες: Επιτρέπονται στον διαβήτη κύησης;

Γιατί να επιλέξω ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;