ΥΓΕΙΑ

Το δημητριακό που προστατεύει από τον διαβήτη

Η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από διαβήτη.

Το δημητριακό που προστατεύει από τον διαβήτη

Αυτοί είναι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, οι υπερτασικοί, όσοι έχουν υψηλά τριγλυκερίδια, οι καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Η μείωση των θερμίδων και της πρόσληψης ζωικού λίπους και η αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο δημητριακό μπορεί να βελτιώσει γρήγορα την υγεία των ανθρώπων μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο διαβήτη.

bigstock Fiber 108834878

Σύμφωνα με το Lund University, το μυστικό βρίσκεται στο μείγμα διατροφικών ινών που περιέχει το κριθάρι, το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Η ερευνήτρια Anne Nilsson δήλωσε ότι η επιλογή του σωστού μείγματος διατροφικών ινών μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε υγιείς μεσήλικες από τους οποίους ζητήθηκε να καταναλώνουν ψωμί παρασκευασμένο κατά μεγάλο μέρος από πυρήνες κριθαριού για 3 ημέρες, στο πρωινό, το μεσημεριανό και το δείπνο. Περίπου 11-14 ώρες μετά το τελικό γεύμα της ημέρας οι συμμετέχοντες εξετάζονταν για δείκτες κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Μετά την κατανάλωση του ψωμιού, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στις ορμόνες του εντέρου που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την όρεξη και αύξηση της ορμόνης που βοηθά στη μείωση της χρόνιας χαμηλού βαθμού φλεγμονής. Με τον καιρό αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές με τις περισσότερες φυτικές ίνες

Ο ρόλος των φυτικών ινών στη μείωση εμφάνισης διαβήτη