ΥΓΕΙΑ

Η γιόγκα στον αγώνα κατά του λεμφώματος - Ενημέρωση από το ΑγκαλιάΖΩ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το λέμφωμα από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, με τη ευγενική χορηγία της Roche Hellas.

Η γιόγκα στον αγώνα κατά του λεμφώματος - Ενημέρωση από το ΑγκαλιάΖΩ

Το τελικό στάδιο της ενημερωτικής καμπάνιας κατά του λεμφώματος, ήταν η διοργάνωση μιας ανοιχτής ημερίδα γιόγκα με κεντρικό μήνυμα «Η γιόγκα με βοηθά να νιώθω καλύτερα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Έβδομος (7ος), στην Καραγεώργη Σερβίας 4 (Στοά Καλλιγά), Πλατεία Συντάγματος, από τις 10:00 έως τις 16:00.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι, βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εκπροσώπους του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ και να ενημερωθούν για σύνολο των δράσεων του ομίλου.

Η κυρία Ε. Πισινίδη, ψυχολόγος του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, μίλησε στους παρευρισκόμενους για την ψυχολογία των ασθενών με λέμφωμα, καθώς και για τη σημασία ψυχολογικής υποστήριξης τους από το άμεσο, οικείο περιβάλλον τους.

Το πρόγραμμα της ανοιχτής ημερίδας περιελάμβανε τρία τμήματα γιόγκα τα οποία πραγματοποιήθηκαν από την Group & Personal Trainer και πιστοποιημένη Power Yoga Instructor, Νίκη Πετρουλάκη και τους εξειδικευμένους συνεργάτες της. Οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, ανέδειξαν τη σημαντικότητα της σωματικής υγείας και ευεξίας, μέσα από ασκήσεις γιόγκα για όλα τα επίπεδα.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν δωρεάν, ενώ η προσέλευση του κόσμου και στα τρία τμήματα, ήταν εντυπωσιακή. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, «αγκάλιασαν» την ανοιχτή ημερίδα γιόγκα, ενώ έδωσαν άτυπο ραντεβού να ξαναβρεθούν σύντομα σε μια τέτοια αντίστοιχη εκδήλωση.

H κυρία Ολυμπία Μπήτρου, Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ προλογίζοντας την ανοιχτή ημερίδα, δήλωσε: «Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ, σήμερα γιορτάζει τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για ενημέρωση του κόσμου, μέσα από αντίστοιχες εκδηλώσεις που προσεγγίζουν με διαφορετικότητα, τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του λεμφώματος».

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τη νόσο μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας www.onlymphoma.gr.

Σχετικά με το Λέμφωμα

Το λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί όταν υπάρξει κάποια δυσλειτουργία στον τρόπο παραγωγής ενός λεμφοκυττάρου, με αποτέλεσμα το κύτταρο να γίνει καρκινικό λόγω του συνεχούς, ανεξέλεγκτου, μη ομαλού κυτταρικού πολλαπλασιασμού που δεν ανταποκρίνεται στους κανονικούς φυσιολογικούς ελέγχους. Τα καρκινικά λεμφοκύτταρα, όπως και τα φυσιολογικά, μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά μέρη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων, του σπλήνα, του μυελού των οστών, του αίματος ή άλλων οργάνων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα παρουσιάζονται περίπου 2.000-2.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Τα λεμφώματα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα Hodgkin λεμφώματα και τα μη –Hodgkin λεμφώματα.

bigstock Background concept wordcloud i 106130381

Μη-Hodgkin Λέμφωμα (NHL)

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί υπότυποι του λεμφώματος μη-Hodgkin (αποτελούμενοι κυρίως από κακοήθη B-κύτταρα), οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση διάφορους προγνωστικούς παράγοντες. Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τον αριθμό των σημείων του σώματος που έχουν προσβληθεί, την ηλικία του ασθενούς και άλλες αιτίες.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα των μη-Hodgkin λεμφωμάτων είναι διόγκωση χωρίς πόνο στους λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινούς ιδρώτες, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, κνησμό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, παρουσιάζονται περίπου 2.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Σχετικά με τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ (www.oekk.gr) ιδρύθηκε το 1976. Έχει δύο παραρτήματα που λειτουργούν στην Πάτρα από το 2001 και στο Ηράκλειο Κρήτης από το 2007. Έχει περίπου 2.000 μέλη και 500 εκπαιδευμένους εθελοντές και εθελόντριες. Φιλοξενεί και στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λαρυγγεκτομηθέντων (ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ.), από το 1989.
Στόχος του ΑγκαλιάΖΩ είναι να συμβάλλει στην σφαιρική αντιμετώπιση του καρκίνου με οργανωμένα προγράμματα που υλοποιούνται από έμπειρους επαγγελματίες και εκπαιδευμένους εθελοντές, όπως :
• Πρόγραμμα Ενημέρωσης των πολιτών για Πρόληψη – Έγκαιρη Διάγνωση για όλους τους καρκίνους.
• Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής και Οικονομικής Στήριξης των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους.
• Ενδονοσοκομειακά προγράμματα, όπως στην αναμονή της Κλινικής μιας Ημέρας και της Ακτινοθεραπείας και το πρόγραμμα της τροχήλατης δανειστικής βιβλιοθήκης.
• Πρόγραμμα Συνηγορίας και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών από το 2007.

Είναι Μέλος Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνασπισμών για τον Καρκίνο. Στα 39 χρόνια δράσης του, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του και στόχος μας παραμένει πάντα ένας:

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία: ΑγκαλιάΖΩ - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου: Τηλ. 210 4181641 E-mail: oekk@otenet.gr http: www.oekk.gr

Διαβάστε ακόμη:

Λέμφωμα: Τα προειδοποιητικά σημάδια της ύπουλης μορφής καρκίνου