ΥΓΕΙΑ

Άγχος και κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν το παιδί στο μέλλον

Μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood υποδεικνύει ότι η κακή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μελλοντικά τη συμπεριφορά του παιδιού και συγκεκριμένα τις διατροφικές του συνήθειες.

Άγχος και κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν το παιδί στο μέλλον

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που έχουν το άγχος και η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι η κακή ψυχολογική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να είναι εξαιρετικά επιλεκτικό με το φαγητό του, δηλαδή να επιλέγει πολύ περιορισμένη γκάμα τροφίμων και συχνά να απορρίπτει το φαγητό που του προσφέρουν.

bigstock Girl Having Breakfast 8090818

Αν και το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό στα μικρά παιδιά, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι έχει συνδεθεί με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως η δυσκοιλιότητα, η αύξηση του βάρους κ.α.

Αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα ότι οι μητέρες που δεν εξωτερίκευαν τα προβλήματά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για διάστημα έως και τρία χρόνια μετά τον τοκετό ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν παιδιά που αργότερα δεν θα αναπτύξουν καλή σχέση με το φαγητό. Παρατηρήθηκε επίσης ότι και το έντονο στρες του πατέρα επιδρά με παρόμοιο τρόπο στο παιδί.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν 4.746 ζεύγη μαμάδων και παιδιών. Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης 4.144 μπαμπάδες των ίδιων παιδιών.

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα μισά τα εγκυμοσύνης και ξανά τρία χρόνια μετά, ώστε να αξιολογηθούν πιθανά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης που εκδήλωναν οι γονείς. Επίσης, οι γονείς ερωτήθηκαν για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Σχεδόν το 30% των παιδιών πληρούσαν τα κριτήρια ώστε να θεωρηθούν «επιλεκτικά» στο φαγητό τους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ηλικία των γονέων και το μορφωτικό τους επίπεδο και προσαρμόζοντας τα δεδομένα αναλόγως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε έξτρα βαθμός στην κλίμακα άγχους συσχετίζεται με έναν έξτρα βαθμό στην κλίμακα... παραξενιάς του παιδιού. Εάν μάλιστα το άγχος δεν είχε αντιμετωπιστεί όσο το παιδί μεγάλωνε, ήταν ακόμη περισσότερες οι πιθανότητες να μην αναπτύξει δεκτικότητα στη διατροφή του.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εξελίσσεται σε μωρό! (GIF)

Άσθμα: Πόσο καθυστερεί τις πιθανότητες κύησης

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να κάνει μια γυναίκα παιδί