ΥΓΕΙΑ

Άσθμα άσκησης: Πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Τρέχετε καθημερινά αλλά το τελευταίο καιρό παρατηρείτε δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στο στήθος; Σας πιάνει βήχας αμέσως μετά την άσκηση; Είναι πιθανό να πάσχετε από άσθμα άσκησης.

Άσθμα άσκησης: Πότε εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Το άσθμα άσκησης εμφανίζεται συνήθως 10 με 15 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του αθλητικού προγράμματος ή στην έναρξη μιας έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 20 λεπτά και περιλαμβάνουν:

-Συριγμό (τα λεγόμενα «γατάκια»)

-Βήχα

-Δύσπνοια

-Σφίξιμο στο στήθος

Σπανιότερα μπορεί κάποιος να νιώθει πόνους στο στομάχι και στο στήθος, πονοκέφαλο ή ναυτία.

Ποιους πλήττει

Η πάθηση αφορά κυρίως όσους υποφέρουν από άσθμα, γι΄ αυτό και πολλοί πάσχοντες αποφεύγουν να αθλούνται. Μπορεί όμως να πλήξει άτομα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης, εφόσον έχουν ιστορικό ατοπικών εκδηλώσεων (π.χ., αλλεργική ρινίτιδα).

Η αιτιολογία του άσθματος άσκησης παραμένει άγνωστη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γρήγορες αναπνοές κατά τη διάρκεια της άσκησης εμποδίζουν τον εισπνεόμενο αέρα να θερμανθεί και να εφυγρανθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα να παραμένει παγωμένος και ξηρός. Στη συνέχεια οι μύες των αεραγωγών της κατώτερης αναπνευστικής οδού συστέλλονται αιφνίδια και αρχίζουν οι ενοχλήσεις.

bigstock Tired exhausted man runner swe 88495901

Το άσθμα άσκησης ταλαιπωρεί συχνά πολλούς αθλητές χειμερινών σπορ, όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ και το πατινάζ ταχύτητας ή το σκι αντοχής. Εικάζεται ότι οι συγκεκριμένοι αθλητές είναι περισσότερο ευπαθείς λόγω της έκθεσής τους στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων παίζουν οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η έκθεση στη γύρη των λουλουδιών.

Αντιμετώπιση

Εάν πάσχετε από άσθμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε την άσκηση. Ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες, θα σας χορηγηθεί κάποιο θεραπευτικό σχήμα που θα σας επιτρέψει να αθλείστε χωρίς προβλήματα.

Συνηθέστερα, χρησιμοποιούνται οι εισπνεόμενοι β-διεγέρτες (για την αντιμετώπιση ή την αποφυγή της οξείας φάσης των κρίσεων), τα εισπνεόμενα στεροειδή και άλλα φάρμακα προφυλακτικής αγωγής.

Τα φάρμακα δρουν στους μυς των αεραγωγών του κατώτερου αναπνευστικού, αποτρέποντας τη συστολή τους και κατ΄ επέκταση και την εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Η έντονη άσκηση βλάπτει την ποιότητα του ύπνου

Άσκηση πριν ή μετά το φαγητό; Πότε καίνε περισσότερο λίπος οι άνδρες και πότε οι γυναίκες

Άσθμα: Γιατί τα αγόρια το ξεπερνούν πιο εύκολα