ΥΓΕΙΑ

Σε αποχή από την εργασία & πρόωρη συνταξιοδότηση οδηγεί η Αθροιστική Κεφαλαλγία

Παγκόσμια Ημέρα Αθροιστικής Κεφαλαλγίας είναι η 21η Μαρτίου, καθώς οι αθροιστικές περίοδοι, εμφανίζονται κυρίως την Άνοιξη. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα υγείας, αφού οδηγεί τους ασθενείς σε πρόωρη συνταξιοδότηση και αποχή από την εργασία. 

Σε αποχή από την εργασία & πρόωρη συνταξιοδότηση οδηγεί η Αθροιστική Κεφαλαλγία

Στις 24 Φεβρουαρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (EUROPEAN HEADACHE FEDERATION) ) και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας Αν. Καθηγητής Δ.Δ. Μητσικώστας, εκ μέρους του ιατρικού κόσμου, και η Audrey Graven πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης Κεφαλαλγίας (EUROPEAN HEADACHE ALLIANCE) εκ μέρους των ασθενών σε κοινή εκδήλωση, ανακήρυξαν την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής ισημερίας, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Αθροιστική Κεφαλαλγία, λόγω του ότι οι αθροιστικές περίοδοι εμφανίζονται κυρίως την Άνοιξη.

Τους Έλληνες ασθενείς εκπροσώπησε η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ομοσπονδίας Κεφαλαλαγίας κυρία Φόνη Βορίδη.

Η Αθροιστική Κεφαλαλγία είναι μια πρωτοπαθής κεφαλαλγία σαν την ημικρανία και την κεφαλαλγία τύπου-τάσεως, η οποία όμως είναι πολύ σοβαρή, και εξαιρετικά επώδυνη. Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα πόνου από το οποίο υποφέρει ο σύγχρονος άνθρωπος. Έχει συχνότητα 1‰ στο γενικό πληθυσμό, όση δηλαδή η Πολλαπλή Σκλήρυνση και η νόσος Parkinson, αλλά κανείς δεν γνωρίζει για αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση, που εξαναγκάζει τους ασθενείς σε πρόωρη συνταξιοδότηση και αποχή από την εργασία εξαιτίας του πολύ έντονου πόνου.

bigstock Young Business Man Under Stres 110214827

Ονομάζεται Αθροιστική Κεφαλαλγία επειδή εμφανίζεται κατά αθροίσεις, δηλαδή ο ασθενής έχει κάθε μέρα έντονους πονοκεφάλους για μια περίοδο 1-3 μηνών, οι οποίοι υποχωρούν, για να εμφανισθούν σε μια άλλη αθροιστική περίοδο. Οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοι όμως, δεν είναι σαν την ημικρανία ή την κεφαλαλγία τύπου-τάσεως που περνούν με αναλγητικά, αλλά είναι εξαιρετικά επώδυνοι.

Κοινή επιδίωξη & υπόσχεση όλων είναι, κάθε χρόνο την ημέρα αυτή σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διοργανώνονται από κοινού εκδηλώσεις γιατρών και ασθενών, με σκοπό να γίνει γνωστή η διαταραχή αυτή και οι επώδυνες επιπτώσεις της στο ευρύ κοινό, στους γιατρούς και στους πολιτικούς, ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν την κοινωνική παραδοχή που τους αρμόζει αρχικά, και κατά δεύτερο λόγο να αυξηθεί η έρευνα και η υγειονομική περίθαλψη των ασθενών αυτών.

Διαβάστε ακόμη:

Ο πιο σέξι γιατρός απαντά: Αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος χωρίς φάρμακα;

Τεστ με γράφημα: Τι φταίει τελικά για τον πονοκέφαλο;

Πονοκέφαλος: Αντιμετωπίστε τον με ένα... μολύβι!

Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Πότε οφείλεται σε εγκεφαλική διαταραχή

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο; Δείτε τι φταίει