ΥΓΕΙΑ

Εφηβεία στα κορίτσια: Ποιες τροφές καθυστερούν την έναρξή της

Η πρώιμη ήβη είναι μια κατάσταση που οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων, όπως οι περιβαλλοντικές αλλαγές, αλλά και ο τρόπος ζωής που υιοθετούν όλο και περισσότερα παιδιά.

Εφηβεία στα κορίτσια: Ποιες τροφές καθυστερούν την έναρξή της

Η διατροφή αποτελεί επίσης σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα, καθώς υπάρχουν τροφές που ευνοούν την καθυστέρηση της εφηβείας και άλλες που την επισπεύδουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν στοιχεία για 456 κορίτσια 5 έως 12 ετών και ανακάλυψαν ότι τα κορίτσια που έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν έναρξη της έμμηνης ρύσης νωρίτερα σε σχέση με όσα δεν έτρωγαν.

Επίσης τα κορίτσια που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια είχαν έναρξη της έμμηνης ρύσης πολύ αργότερα.

bigstock Fish Sea Bass Grilled With Le 50231270

Ειδικότερα, τα κορίτσια που έτρωγαν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα εμφάνισαν την πρώτη τους περίοδο σημαντικά πιο αργά σε σχέση με τα κορίτσια που τα κατανάλωναν μια φορά το μήνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κορίτσια που έτρωγαν λιπαρά ψάρια πιο συχνά είχαν έναρξη της έμμηνης ρύσης στην ηλικία των 12,5 ετών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή η πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, διαβήτη τύπου 2, καρδιακή νόσο και παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Erica Jansen, πρόκειται για σημαντική διαφορά, καθώς συνδέεται με κίνδυνο μελλοντικών νόσων και επειδή λίγοι διατροφικοί παράγοντες είναι γνωστό πως επηρεάζουν τη χρονική περίοδο εμφάνισης της εφηβείας. Το εύρημα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην εξήγηση του γιατί το κόκκινο κρέας σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Οι δύο παράγοντες στην εφηβεία που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

Το Facebook βλάπτει την ψυχική υγεία του εφήβων

Γιατί οι έφηβες πρέπει να γυμνάζονται τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα