ΥΓΕΙΑ

Φιλί της ζωής: Πότε πρέπει να εφαρμόζεται και πότε να παραλείπεται

Το φιλί της ζωής είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις απώλειας των αισθήσεων είτε λόγω καρδιακής προσβολής είτε λόγω πνιγμού, προκειμένου αυτές να ανακτηθούν.

Φιλί της ζωής: Πότε πρέπει να εφαρμόζεται και πότε να παραλείπεται

Πρόκειται ωστόσο για μέθοδο που δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι πιθανό να αποβεί μοιραία για τη ζωή του πάσχοντος.

Ιαπωνική μελέτη 4.000 περιστατικών έδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από μια καρδιακή προσβολή έξω από το νοσοκομείο διπλασιάζονται αν κάποιος περαστικός παραλείψει το φιλί της ζωής και εστιάσει στην επαναφορά της καρδιάς με ρυθμικές μαλάξεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη οποιουδήποτε οφέλους από την προσθήκη αερισμού στόμα με στόμα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης έξω από το νοσοκομείο, το άτομο που βοηθά τον ασθενή πρέπει εναλλάξ να δίνει το φιλί της ζωής και να εφαρμόζει 30 γρήγορες μαλάξεις στο στήθος. Το φύσημα αέρα μέσα στο στόμα του ασθενή έχει στόχο την οξυγόνωση του αίματος, ενώ οι πιέσεις στο στήθος επαναφέρουν τη λειτουργία της καρδιάς.

bigstock Medical Team Rescues Male Pati 74677810

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα επιβίωσης είναι υψηλότερη όταν το αίμα περιέχει λιγότερο οξυγόνο αλλά μετακινείται μέσα στο σώμα με συνεχείς μαλάξεις του στήθους.

Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η παράλειψη του φιλιού της ζωής είναι σκόπιμη μόνο στην περίπτωση καρδιακής προσβολής, και όχι στην περίπτωση πνιγμού, ασφυξίας ή υπερβολικής δόσης ουσιών.

Η μελέτη εξέτασε 4.068 ενήλικες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή μπροστά σε ξένους, από τους οποίους οι 439 έλαβαν μόνο μαλάξεις και οι 712 συμβατική καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Οι 2.917 -περισσότερο από το 70%- έμειναν αβοήθητοι.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Υπολογίστε online τη βιολογική ηλικία της καρδιάς σας

Οι 9 προϋποθέσεις για γερή καρδιά