ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη μαγνησίου: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι.

Έλλειψη μαγνησίου: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές

Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου δεν οδηγεί άμεσα σε έλλειψη του συστατικού, καθώς τα νεφρά μπορούν να το συγκρατούν όταν τα επίπεδά του αρχίζουν να μειώνονται αισθητά στον οργανισμό.

bigstock Products Containing Magnesium 99345593

Ωστόσο, εάν η πρόσληψη είναι πολύ χαμηλή για αρκετό καιρό, ενδέχεται να προκύψουν οι παρακάτω επιπλοκές.

1. Υπέρταση

Το μαγνήσιο εμπλέκεται έμμεσα στην αποτελεσματική ρύθμιση της πίεσης. Για παράδειγμα, συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων καλίου και ασβεστίου εντός των κυττάρων, με τα δύο αυτά μέταλλα να παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

2. Συχνό μούδιασμα

Η σοβαρή έλλειψη μαγνησίου ενδέχεται να οδηγήσει σε συχνές κρίσεις μουδιάσματος ή και σε κράμπες. Ο λόγος είναι ότι το μαγνήσιο επηρεάζει τη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

3. Οστεοπόρωση

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μεταφράζεται σε αυξημένη οστική πυκνότητα, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Δεδομένου ότι το 60% της ποσότητας μαγνησίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα αποθηκεύεται στα οστά, η έλλειψη του ιχνοστοιχείου οδηγεί σε αποδυνάμωση του σκελετού και μειωμένη ικανότητα των οστών να αναπλάθονται.

4. Πονοκέφαλοι

Έχει παρατηρηθεί συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη μαγνησίου και τις ημικρανίες. Η θεωρία που εξηγεί τη σχέση μεταξύ των δύο αναφέρει ότι η έλλειψη του μαγνησίου επηρεάζει τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου κατά τρόπο τέτοιο που προωθεί την εκδήλωση της ημικρανίας με αύρα. Δεν έχει διαπιστωθεί, ωστόσο, κατά πόσο η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να αποδειχθεί βοηθητική για την πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας.

Πηγή: prevention.com

Διαβαστε επίσης:

Έλλειψη μαγνησίου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Μήπως σας λείπει μαγνήσιο; Πώς θα το καταλάβετε