ΥΓΕΙΑ

Ποιο σοβαρό κίνδυνο κρύβει η ανοιξιάτικη γύρη

Η γνωστή «κίτρινη σκόνη» είναι πλέον παντού γύρω μας, κάνοντας τη φαγούρα, το φτάρνισμα και την καταρροή... καθημερινότητα!

Ποιο σοβαρό κίνδυνο κρύβει η ανοιξιάτικη γύρη

Σύμφωνα όμως με μια νέα καναδική μελέτη, το τελευταίο που πρέπει να μας ανησυχεί τώρα την άνοιξη είναι οι αλλεργίες που προκαλεί η γύρη...

bigstock Allergy 81628652

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ και το Πανεπιστήμιο της Οττάβα μελέτησαν σχεδόν 18.000 περιστατικά εμφράγματος σε νοσοκομεία του Οντάριο σε διάστημα επτά ετών και διαπίστωσαν ότι τα επεισόδια εμφράγματος παρουσίασαν σημαντική αύξηση τις ημέρες που τα καταγεγραμμένα επίπεδα γύρης ήταν πιο υψηλά.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω εμφράγματος παρουσίασαν αύξηση έως και 16% την περίοδο που τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά, αναφέρει η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας.

Πρόκειται για την πρώτη εκτενή μελέτη που συσχετίζει την εισπνοή γύρης με το έμφραγμα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αφορά μόνο τους ήδη πάσχοντες από καρδιοπάθεια και διαπιστωμένες αλλεργίες, ωστόσο θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η θεωρία αυτή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αερομεταφερόμενη γύρη αποτελεί πιθανώς έναν άγνωστο μέχρι τώρα παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα. Αυτό μάλλον ισχύει ιδίως για τους ασθενείς με διαπιστωμένη καρδιοπάθεια και διαπιστωμένη αλλεργία στη γύρη, ωστόσο η θεωρία αυτή πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργίες της άνοιξης: 6 τροφές για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε από καρδιοπάθεια ανάλογα με τη περίμετρο του λαιμού σας

Τεστ: Δείτε αν έχετε πιθανότητες να επιβιώσετε από έμφραγμα!