ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες που εμφανίζονται σε ζευγάρια

Ενώ απολαμβάνετε αμέριμνοι μια φέτα πεπόνι, ξαφνικά νιώθετε φαγούρα γύρω από τα χείλη και η γλώσσα σας αρχίζει να πρήζεται και να μουδιάζει.

Αλλεργίες που εμφανίζονται σε ζευγάρια

Εάν έχετε διαπιστωμένη αλλεργία στο φυτό αμβροσία, τότε τα συμπτώματα οφείλονται στο λεγόμενο σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (oral allergy syndrome). Οι πρωτεΐνες του πεπονιού είναι δομικά παρόμοιες με τις πρωτεΐνες της αμβροσίας, οπότε και τα δύο ενδέχεται να αποτελέσουν αλλεργιογόνα που πυροδοτούν κρίση. Η μπανάνα, το αγγούρι, το κολοκύθι και το αφέψημα από χαμομήλι επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε ήπια αντίδραση στα άτομα που έχουν αλλεργία στην αμβροσία.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μάρτιν, πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου για τις Αλλεργίες, το Άσθμα και την Ανοσολογία, σε αντίθεση με μια σοβαρή τροφική αλλεργία, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή και επικίνδυνη αναφυλαξία, το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας συνήθως επηρεάζει μόνο στην περιοχή του στόματος και των χειλιών.

Ποιες άλλες αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται συχνά σε ζευγάρια;

- Αγελαδινό γάλα + μοσχαρίσιο κρέας

Ίσως έχετε στο μυαλό σας ότι τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας ανήκουν σε διαφορετικές διατροφικές κατηγορίες, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το αγελαδινό γάλα και το μοσχαρίσιο κρέας προέρχονται από το ίδιο ζώο. Περίπου το 10% των ατόμων με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εμφανίζουν ήπιες ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος.

- Λάτεξ + ακτινίδιο

Μπορεί το ζευγάρι να μοιάζει... αταίριαστο, υπάρχει όμως μια απολύτως λογική εξήγηση γι’ αυτό. Στη φυσική του μορφή, το λάτεξ είναι ένα υλικό που προέρχεται από τους κορμούς των καουτσουκόδεντρων. Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ (π.χ. δερματική αντίδραση μετά τη χρήση γαντιών μίας χρήσης ή προφυλακτικού) ενδέχεται να εκδηλώσουν συμπτώματα στοματικής αλλεργίας εάν φάνε ακτινίδιο, μπανάνα ή αβοκάντο.

- Φιστίκια + όσπρια

Περίπου το 5% των ανθρώπων με αλλεργία στα φιστίκια εκδηλώνουν συμπτώματα όταν τρώνε φακές, φασόλια ή άλλα όσπρια.

- Μαχαιροπίρουνα + φθηνά κοσμήματα

Αρκετά μεταλλικά μαχαιροπίρουνα αλλά και πολλά faux bijoux κατασκευάζονται από νικέλιο, ένα σύνηθες αλλεργιογόνο που προκαλεί δερματικά εξανθήματα.

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλεργίες είναι και θέμα... ζωδίου, δείχνει νέα βρετανική έρευνα

Έχετε αλλεργίες; 4 χρήσιμα tips για να θωρακίσετε την κρεβατοκάμαρά σας

Έχω αλλεργία: Μπορώ να πιω αλκοόλ;