ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση κύησης: Για ποιες ασθένειες στο μέλλον αυξάνει τις πιθανότητες

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιες παθήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους.

Υπέρταση κύησης: Για ποιες ασθένειες στο μέλλον αυξάνει τις πιθανότητες

Οι πιθανότητες αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες αν η έγκυος είχε προσβληθεί και από προεκλαμψία, ένα φαινόμενο κατά το οποίο η αρτηριακή πίεση της εγκύου αυξάνεται απότομα και μπορεί αν εξελιχθεί σε εκλαμψία, με ολέθρια αποτελέσματα για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκοτία, το ιστορικό υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υπέρταση κύησης) ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και σε μεγαλύτερη ηλικία ή ακόμη και σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα συμπεράσματα των Σκοτσέζων ερευνητών βασίστηκαν σε μελέτη των ιατρικών ιστορικών 3.593 γυναικών, μέσης ηλικίας 60 ετών, οι οποίες γέννησαν το πρώτου τους παιδί μεταξύ της χρονικής περιόδου 1951-1970.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι γυναίκες που είχαν εκδηλώσει υπέρταση κύησης ή προεκλαμψία είχαν μεγαλύτερη τάση να εκδηλώσουν μετέπειτα συμπτώματα υπέρτασης ή να προσβληθούν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

bigstock Blood pressure measuring Doct 537455172

Στην πλειονότητά τους, μάλιστα, οι γυναίκες έπαιρναν φαρμακευτική αγωγή κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ από τη μελέτη του ιστορικού ανακαλύφθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητη και η διακομιδή τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία, είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ή να αποβιώσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν διέθεταν αντίστοιχο ιστορικό.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα αίτια του φαινομένου δεν κατέστησαν σαφή. Ωστόσο, τόνισαν ότι ενδέχεται το αποτέλεσμα της έρευνας να αποτελεί την αιτία του προβλήματος. Δηλαδή ενδέχεται η τάση πολλών γυναικών να εκδηλώσουν υπέρταση σε μεγαλύτερη ηλικία, να επηρεάζει και την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Σάκχαρο στην εγκυμοσύνη: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο, τι μπορείτε να κάνετε

Σοκολάτα στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό

Με ποια άσκηση θα ρίξετε την πίεση