ΥΓΕΙΑ

Κατάχρηση αντιβιοτικών στα παιδιά: Ποιους κινδύνους κρύβει

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις από μικρόβια. Είναι σκόπιμο λοιπόν όταν ένα παιδί έχει λοίμωξη να πάρει αντιβιοτικό. 

Κατάχρηση αντιβιοτικών στα παιδιά: Ποιους κινδύνους κρύβει

Η κατάχρησή τους ωστόσο έχει συνδεθεί με μια σειρά μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία του παιδιού.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology, δείχνει την ισχυρή σύνδεση της κατάχρησης αντιβιοτικών με ένα από τα πιο σημαντικά και αυξανόμενα προβλήματα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 3 κύκλους θεραπείας με αντιβιοτικά στα παιδιά πριν φτάσουν την ηλικία των 2 ετών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο της πρώιμης παιδικής παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ της έκθεσης σε αντιβιοτικά πριν από την ηλικία των 2 ετών και της παχυσαρκίας στην ηλικία των 4 χρόνων. Τα παιδιά που είχαν λάβει αντιβιοτικά είχαν 1,2% απόλυτη και 25% σχετική αύξηση στον κίνδυνο της πρώιμης παιδικής παχυσαρκίας.

bigstock Antibiotics 107913455

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής έρευνας, δρ. Frank Irving Scott, «τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνταν για πολλές δεκαετίες για την πάχυνση των ζώων και η έρευνά μας αποδεικνύει ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν χορηγούνται σε ανθρώπους, δηλαδή προκαλούν παχυσαρκία».

Ο δρ. Scott συνεχίζει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν είναι απαραίτητο, απλώς παροτρύνουμε τους γιατρούς και τους γονείς να σκέφτονται διπλά πριν την χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη όταν δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος να αυξηθεί η παχυσαρκία αυξανόταν με την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αντιβιοτικά.

Διαβάστε επίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Πότε οι λοιμώξεις του αναπνευστικού χρειάζονται αντιβίωση

Αντιβίωση: Τι προκαλείτε στον οργανισμό σας κάθε φορά που τη διακόπτετε πρόωρα