ΥΓΕΙΑ

Αδυνάτισμα & δίαιτες: Ποιοι καταφέρνουν να μείνουν αδύνατοι μακροπρόθεσμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά μετά από μια δίαιτα ή κάποιο άλλο πρόγραμμα απώλειας βάρους, ωστόσο μερικοί «τυχεροί» καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους στα επιθυμητά επίπεδα σε βάθος χρόνου.

Αδυνάτισμα & δίαιτες: Ποιοι καταφέρνουν να μείνουν αδύνατοι μακροπρόθεσμα

Ποιο είναι το μυστικό τους;

bigstock Smiling young woman happy abou 27299534

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, πολλοί είναι αυτοί που χάνουν κιλά και τα ξαναπαίρνουν στο μέλλον ή εμπλέκονται σε έναν αέναο κύκλο απώλειας και ανάκτησης βάρους.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι λίγο-πολύ είναι επιρρεπείς στο να ξαναπαχύνουν, όμως όσα περισσότερα κιλά χάσει κανείς στην αρχή τόσο λιγότερο κινδυνεύει να «κυλήσει» ξανά στην παχυσαρκία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζοάνα Χουάνγκ της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Inc, ανέφεραν ότι περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το μειωμένο βάρος τους έχουν αυτοί που εξ αρχής κατάφεραν να χάσουν τα περισσότερα κιλά.

«Πολλοί άνθρωποι ξαναπαίρνουν κιλά μετά την αρχική απώλεια βάρους, ενώ οι περισσότεροι, μετά από μια αρχική περίοδο αδυνατίσματος, ακολουθούν ένα πρότυπο ‘ανακύκλωσης’, βιώνοντας διαδοχικές φάσεις απώλειας και ανάκτησης βάρους», δήλωσε η Χουάνγκ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά ιστορικά περίπου 177.800 παχύσαρκων ατόμων. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν κατορθώσει εξ αρχής να χάσουν το τα περισσότερα κιλά ήταν και αυτοί που ήταν πιθανότερο να συνεχίσουν να αδυνατίζουν σε βάθος χρόνου.

Σε διάστημα δύο ετών, από όσους είχαν χάσει αρχικά τα περισσότερα κιλά, μόνο το 19% πήραν ξανά πάνω από τα μισά χαμένα κιλά τους. Ενώ από όσους είχαν χάσει τα λιγότερα κιλά στην αρχή, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (το 40%) ξαναπήραν πάνω από τα μισά χαμένα κιλά τους.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της χρόνιας, σταθερής και συνειδητής προσπάθειας για απώλεια βάρους και για διαχείριση του βάρους», τονίζει η Χουάνγκ. «Η αναγνώριση μοτίβων στη διαδικασία μεταβολής του βάρους είναι σημαντική παράμετρος ώστε να εξατομικευθούν οι στρατηγικές διαχείρισης του βάρους ανάλογα με τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων ασθενών», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Διαβάστε επίσης:

Κάνεις δίαιτα: Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα ανάλογα με την εβδομάδα που διανύεις

Τι να προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας για πιο εύκολο αδυνάτισμα

Διατροφή για αδυνάτισμα και καλύτερο ύπνο