ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες και ορθοκολικός καρκίνος: Η διατροφή που τις προστατεύει

Ο ορθοκολικός καρκίνος αφορά κακοήθεια του εντέρου ή του ορθού. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας, όσους αναπτύσσουν πολύποδες στο παχύ έντερο και σε άτομα με φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Γυναίκες και ορθοκολικός καρκίνος: Η διατροφή που τις προστατεύει

Ερευνητική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακάλυψε ότι μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μειώνει τον κίνδυνο των γυναικών να εκδηλώσουν ορθοκολικό καρκίνο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι και τα συμπληρώματα ασβεστίου έχουν ευεργετική επίδραση.

Από τις σχεδόν 45.000 ελεύθερες καρκίνου γυναίκες στην αρχή της μελέτης που έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση η ερευνητική ομάδα, 482 εκδήλωσαν ορθοκολικό καρκίνο μετά από παρακολούθηση κατά μέσο όρο 8,5 ετών.

bigstock Colon Cancer 3304506

Εκείνες που κατανάλωναν τουλάχιστον 800 mg ασβεστίου καθημερινά είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου συγκριτικά με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από 530 mg.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 412 mg ασβεστίου από διατροφικές πηγές και επίσης έπαιρναν και 800 mg σε μορφή συμπληρώματος διατροφής είχαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου είναι 1.200 mg.

Σύμφωνα πάντως με μια επιστημονική θεωρία, το ασβέστιο εξουδετερώνει τα χολικά οξέα που παράγονται κατά τη διαδικασία της πέψης του λίπους, το οποίο ερεθίζει τα κύτταρα στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι το ασβέστιο ίσως επιδρά στις βιοχημικές ουδούς των κυττάρων που ρυθμίζουν το πως αναπτύσσονται και ωριμάζουν και καθορίζει αν τα κύτταρα θα εξελιχθούν σε καρκινικά.

Η προστατευτική δράση του ασβεστίου ίσως ισχύει και για τους άνδρες, αν και τα διαιτητικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Συμπτώματα, στάδια και παράγοντες κινδύνου

Μπορούν οι αιμορροΐδες να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ελκώδης κολίτιδα: Τα συμπτώματα που την φανερώνουν