ΥΓΕΙΑ

Κουίζ: Πέντε ερωτήσεις-κλειδιά για το διαβήτη

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία για το 2016 είναι αφιερωμένη στη μάχη ενάντια στο διαβήτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδίασε ένα απλό κουίζ 5 ερωτήσεων σχετικά με την πρόληψη, τους παράγοντες κινδύνου και άλλες παραμέτρους της συχνής μεταβολικής νόσου.

Κουίζ: Πέντε ερωτήσεις-κλειδιά για το διαβήτη

Δοκιμάστε και εσείς τις γνώσεις σας σχετικά με το διαβήτη απαντώντας στις ερωτήσεις!

1. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

-Σωστό

-Λάθος

2. Οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη είναι περισσότερες εάν πάσχει από διαβήτη κάποιος από τους δύο γονείς.

-Σωστό

-Λάθος

3. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να ζήσουν χωρίς ινσουλίνη.

-Σωστό

-Λάθος

4. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση.

-Σωστό

-Λάθος

5. Η συστηματική σωματική άσκηση δεν παίζει ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη ή των επιπλοκών του διαβήτη.

-Σωστό

-Λάθος

bigstock food junk food diabetes and 104000615

Απαντήσεις

1. Σωστό

Το υπερβολικό βάρος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για διάφορα μη μεταδοτικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

2. Σωστό

Παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη αποτελεί και η κληρονομικότητα, καθώς τα παιδιά ατόμων που πάσχουν είτε από διαβήτη τύπου 1 είτε από διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη μεταβολική νόσο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

3. Λάθος

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, οπότε πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή. Οι ενέσεις ινσουλίνης είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ασθενούς.

4. Σωστό

Ο διαβήτης αποτελεί βασική αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας, ενώ η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης. Ο διαβήτης αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και τον ακρωτηριασμό των άκρων.

5. Λάθος

Η τακτική, ήπιας έντασης σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης και διαχείρισης του διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος αφορά στο 90% του συνόλου των περιστατικών διαβήτη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υπερβολικό βάρος και την αποχή από τη σωματική δραστηριότητα.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Αφιερωμένη στη μάχη ενάντια στο διαβήτη

Κουίζ: Μήπως είστε εθισμένοι στη ζάχαρη;

Γάγγραινα, έλκη, ακρωτηριασμοί – Η καμπάνια για τις επιπλοκές του διαβήτη που σοκάρει