ΥΓΕΙΑ

Εφίδρωση: Για ποια σοβαρή βλάβη μειώνει τις πιθανότητες

Η εφίδρωση μπορεί να είναι ενοχλητική, πρόκειται όμως για μια υγιή και αναγκαία αντίδραση του οργανισμού.

Εφίδρωση: Για ποια σοβαρή βλάβη μειώνει τις πιθανότητες

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα μελέτης, η εφίδρωση αποδεικνύεται σημαντικός σύμμαχος για την υγεία μας, καθώς περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.

Η μελέτη στηρίχθηκε στην παρακολούθηση 27.000 Αμερικανών, ηλικίας 45 ετών και άνω, για διάστημα 5,7 ετών και αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται σωματικά είναι πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κάνουν γυμναστική μέτριας ή έντονης έντασης τέσσερις φορές την εβδομάδα.

bigstock Tired exhausted man runner swe 88495901

Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε ποσοστό που φτάνει το 20%.

Τα ευρήματα της μελέτης, ωστόσο, δεν ήταν τα ίδια και για τα δύο φύλα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν λιγότερο σαφής για τις γυναίκες.

Αν και οι γυναίκες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, εντούτοις η λειτουργία των αδένων αυτών είναι εντονότερη στους άνδρες. Επιπλέον, οι άνδρες έχουν περισσότερους αδένες στην περιοχή από τον αστράγαλο και κάτω, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό.

Όσοι ασκούνται συστηματικά ιδρώνουν έτσι κι αλλιώς πιο γρήγορα σε σχέση με όσους δεν ασκούνται, καθώς οι πρώτοι έχουν καλύτερη αερόβια ικανότητα, σωστή καρδιακή λειτουργία και ποιοτικότερη θερμορρυθμιστική ικανότητα. Έτσι, ιδρώνοντας πιο γρήγορα, βοηθούν το σώμα τους να ρυθμίσει τη θερμοκρασία καλύτερα. Επομένως, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του γυμνασμένου ατόμου είναι αυτές που το κάνουν να ιδρώνει πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, το βάρος και τον διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Ιδρώνετε τη νύχτα; Πού οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε

Κακοσμία ιδρώτα: Πώς θα την εξουδετερώσεις

Τι αποκαλύπτει ο ιδρώτας για τη... διάθεσή σας