ΥΓΕΙΑ

Παιδικό έκζεμα: Τι λάθος κάνετε με το πλύσιμο των παιδιών

Το παιδικό έκζεμα είναι μία χρόνια κνησμώδης δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, φούσκωμα και σχηματισμό μικρών κυστιδίων.

Παιδικό έκζεμα: Τι λάθος κάνετε με το πλύσιμο των παιδιών

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 15 με 20% των παιδιών εμφανίζουν έκζεμα κατά την παιδική ηλικία, συνηθέστερα από τον πρώτο χρόνο της ζωής.

Η συχνότητα των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στη συχνή χρήση σαπουνιών, αφρόλουτρων και παιδικών ειδών καθαρισμού.

Μελέτη που διεξήγαγε ο δερματολόγος Δρ. Μάικλ Κόρκ, του νοσοκομείου του Σέφιλντ, αποκάλυψε ότι ένα στα πέντε παιδιά στη Βρετανία αναπτύσσουν έκζεμα για το οποίο ευθύνονται και οι κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, εντός και εντός σπιτιού.

bigstock Newborn Has Eczema 20442056

Η αύξηση των περιστατικών εκζέματος έχει ταυτιστεί με την αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης νερού και αφρόλουτρων, των σαμπουάν και των σαπουνιών. Η κατανάλωση νερού τη χρονική περίοδο 1961-1998 τετραπλασιάστηκε, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν παιδικά μαντηλάκια, τα οποία περιέχουν αλκοόλ και άλλα δυνητικά ερεθιστικά συστατικά.

Ο Δρ. Κορκ τόνισε ότι η συχνή χρήση των προϊόντων αυτών διασπά τα προστατευτικά στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται υπερευαισθησία, κυρίως στα παιδιά.

Η λύση είναι η χρήση ενυδατικών προϊόντων που βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματος και στην προστασία του από μολύνσεις.

Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να περιορίζουν άμεσα τη χρήση καθαριστικών σώματος και των παιδικών πανιών εμποτισμένων με σαπούνι, αντικαθιστώντας τα σταδιακά με ενυδατικά προϊόντα καθαρισμού.

Ειδικότερα, σε οικογένειες με ιστορικό εκζέματος, προτείνει να επιλέξουν νέους τρόπους καθαρισμού του σώματος, διαφορετικά οι επιστήμονες στο μέλλον θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των περιστατικών.

Διαβάστε επίσης:

Δερματοπάθειες: Ποιες προκαλεί ή επιδεινώνει το στρες

Πέντε συνήθεις δερματοπάθειες σε φωτογραφίες

Ποιες ασθένειες επιδεινώνονται με την υγρασία