ΥΓΕΙΑ

Πρέπει να μετράτε την πίεση και στα δύο χέρια – Δείτε γιατί!

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για γιατρούς και νοσηλευτές αναφέρουν ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, ωστόσο για λόγους οικονομίας χρόνου αυτό σπανίως εφαρμόζεται στην πράξη.

Πρέπει να μετράτε την πίεση και στα δύο χέρια – Δείτε γιατί!

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of General Practice υποδεικνύει ότι οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση στα δύο χέρια αποτελούν πρώιμη ένδειξη σοβαρού καρδιαγγειακού κινδύνου.

bigstock Sphygmonanometer 6621504

Έχει επισημανθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση στα δύο χέρια αποτελούν σημαντικό δείκτη για άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρδιοπάθεια, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν απόφραξη σε βασική αρτηρία στη μία πλευρά του σώματος.

Τώρα, η νέα μελέτη εστίασε στο κατά πόσο οι διαφορές στη μέτρηση μπορούν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υγιή άτομα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, διαφορά μόλις 5 μονάδων (5mm/Hg) ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό χέρι συσχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε διάστημα 8 ετών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, οι οποίοι ηγήθηκαν της μελέτης, υποστηρίζουν ότι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια αποτελεί ένα απλό και οικονομικό μέσο πρόγνωσης για καρδιαγγειακά προβλήματα αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα.

Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, οι ερευνητές εξέτασαν 3.000 άτομα ηλικίας 50-70 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν εκδήλωναν συμπτώματα καρδιοπάθειας, ωστόσο παρουσίαζαν αυξημένη αρτηριακή πίεση στους αστραγάλους, δείκτης που συσχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι μια διαφορά στη συστολική πίεση της τάξεως των 5mm/Hg συσχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε διάστημα 8ετίας.

bigstock Nurse measuring blood pressure 13112069

Ποσοστό 60% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί χέρι.

Οι ερευνητές συνιστούν η μέτρηση της πίεσης στα δύο χέρια να γίνεται ταυτόχρονα με τη χρήση δύο πιεσόμετρων, αν και εκτιμούν ότι και η διαδοχική μέτρηση είναι δυνατό να εντοπίσει σχεδόν όλα τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:

Πίεση, παλμοί καρδιάς, βάρος, περίμετρος μέσης: Οι φυσιολογικές τιμές

Πώς θα ρίξετε την πίεσή σας στο 120

«Μεγάλη» και «μικρή» πίεση: Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός