ΥΓΕΙΑ

Διατροφικές διαταραχές: Ποια οφείλεται σε βακτήρια

Η ακριβής αιτία των διατροφικών διαταραχών δεν είναι σαφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένας συνδυασμός περίπλοκων βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, ο οποίος σχετίζεται με την εκδήλωση και ανάπτυξη του προβλήματος.

Διατροφικές διαταραχές: Ποια οφείλεται σε βακτήρια

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής χαρακτηρίζονται από ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος.

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανορεξία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που συγχέουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιτίθενται στον εγκέφαλο και να προκαλούν το συναίσθημα της αηδίας για το φαγητό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πρώτη φορά που η διατροφική διαταραχή έχει συνδεθεί με μια φυσική μόλυνση.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ πιστεύουν επίσης ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) έχουν τις ρίζες τους σε παρόμοιες παθολογίες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο επιρρεπής σε αυτοάνοσες νόσους, όπως κακοήθης αναιμία, όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα.

bigstock Anorexia Nervosa Concept ner 113458694

Ομοίως οι γυναίκες έχουν περίπου δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ανορεξία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και CFS.

Ο Dr Quenton Wessels από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, υποστηρίζει ότι οι ασθένειες ξεκινούν όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει την επίθεση ορισμένων βακτηρίων τα οποία στρέφονται σε υγιή μέρη του σώματος.

«Είναι πραγματικά μια περίπτωση πλαστοπροσωπίας», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε κάτι που είναι ξένο με την παραγωγή ενός αντισώματος το οποίο στη συνέχεια επιτίθεται σε κάτι άλλο. Τα αυτόματα αντισώματα ενεργούν στο σύστημα του εγκεφάλου το οποίο προκαλεί ακραία συναισθήματα συμπεριλαμβανομένων της αηδίας και του φόβου. Αυτά στη συνέχεια "μπαίνουν" στο μυαλό των εφήβων κοριτσιών τα οποία σκέφτονται το ιδανικό σχήμα και το μέγεθος του σώματος. Η αηδία και ο φόβος για το φαγητό ξεκινούν και μαζί με αυτά ξεκινά και η ανορεξία. Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι σαν μικρόβια μέσα μας τα οποία καθορίζουν τη διάθεσή μας για φαγητό».

Περίπου 750.000 άνθρωποι στη Βρετανία υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και άλλοι 75.000 από ανορεξία. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ 250.000 έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα βακτήρια μας βοηθούν να χάσουμε βάρος

Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια υπάρχουν σε ένα ποτήρι νερό...

Τέσσερις λόγοι που δεν αδυνατίζετε ενώ γυμνάζεστε