ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τι αυξάνει τον κίνδυνο σύμφωνα με νέα στοιχεία

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο «NYU Langone» της Νέας Υόρκης παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη, νέα στοιχεία αναφορικά με άγνωστους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τι αυξάνει τον κίνδυνο σύμφωνα με νέα στοιχεία

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Τζιγιουνγκ Αν, ανέλυσε στοματικά δείγμα που είχαν ληφθεί από 361 άτομα, σε εύρος δεκαετίας. Οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, όταν άρχισε η μελέτη, αλλά στη συνέχεια εκδήλωσαν καρκίνο στο πάγκρεας.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα αυτά με άλλα που είχαν πάρει από 371 άτομα που δεν εκδήλωσαν στο ίδιο χρονικό διάστημα καρκίνο στο πάγκρεας.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, συγκεκριμένα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

«Εντοπίσαμε δύο είδη βακτηρίων που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου και έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με παθήσεις, όπως η περιοδοντική νόσος ή η ουλίτιδα», εξηγεί η Δρ Αν.

Το ένα στέλεχος των στοματικών βακτηρίων αύξανε κατά 59% τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας στους φορείς του, ενώ το άλλο κατά 119%.

«Αυτό αντανακλά τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν τα συγκεκριμένα βακτήρια στην στοματική τους κοιλότητα. Ο απόλυτος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου στο πάγκρεας, ωστόσο, παραμένει χαμηλός», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, ο καρκίνος του παγκρέατος έχει υψηλή θνησιμότητα, διότι δίνει συμπτώματα στα τελικά του στάδια. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, το ιστορικό διαβήτη, αλλά και η κληρονομικότητα.

Πλέον οι ερευνητές, θέλουν να συγκροτήσουν ένα νέο κλινικό δείγμα ασθενών και να συλλέξουν χειρουργικά δείγματα από καρκινικό παγκρεατικό ιστό, ώστε να δουν αν εντοπίζονται τα επίμαχα στοματικά βακτήρια εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Το σύμπτωμα που πρέπει να σας ενεργοποιήσει

Νεανικός διαβήτης: Η διατροφή που τον θεραπεύει