ΥΓΕΙΑ

Ελπιδοφόρα νέα από την Εαρινή Ημερίδα στην Θεσσαλονίκη, για ψωρίαση και χρόνια κνίδωση

Ελπιδοφόρα συμπεράσματα αναφορικά με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν σε δύο σοβαρά χρόνια δερματικά νοσήματα την ψωρίαση και την κνίδωση, παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο 23 Απριλίου, στην Εαρινή ημερίδα της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρεία που πραγματοποίηθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Ελπιδοφόρα νέα από την Εαρινή Ημερίδα στην Θεσσαλονίκη, για ψωρίαση και χρόνια κνίδωση

Το πιο σημαντικό για τους ασθενείς αυτούς - οι οποίοι εκτός από την σωματική έχουν και ψυχική επιβάρυνση- είναι ότι πλέον η επιστήμη έχει εξελιχθεί σημαντικά- θε λέγαμε σχεδόν μας εκπλήσσει- και τα νέα φάρμακα, μιλούν για αποτελεσματική θεραπεία, με ασφάλεια σε σύντομο διάστημα και κυρίως, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ας ακούσουμε τους γιατρούς:

Ο καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας ΑΠΘ Διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής Γ. Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη κ. Δημήτριος Σωτηριάδης, σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στην κλινική Δερματολογία που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της Εαρινής ημερίδας, υπογραμμίζει: Δύο καινούρια φάρμακα για την χρόνια κνίδωση παρουσιάστηκαν στην ημερίδα! Πρόκειται για νόσημα που απασχολεί πολύ κόσμο και όταν περάσει τις 6 εβδομάδες, πλέον μιλάμε για χρόνιο πρόβλημα!

Όσον αφορά την ψωρίαση, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, σχετίζεται με την εμφάνιση συνοδών νοσημάτων όπως πχ. διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και ψωριασική αρθρίτιδα. Μιλάμε δηλαδή για συννοσηρότητες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μία σειρά καινούριων φαρμάκων υψηλής ποιότητας με στοχευμένη δράση έχουν αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. Η σεκουκινουμάμπη, είναι βιολογικός παράγοντας εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο. Και μάλιστα για πρώτη φορά ένα φάρμακο είναι τόσο ασφαλές με γρήγορη δράση καλή αποτελσματικότητα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, που όλοι γνωρίζουμε, πόσο σημαντικό και κρίσιμο είναι αυτό για τον ασθενή, υπογραμμίζει ο καθηγητής Σωτηριάδης.

29c978f8974442b92e151aaca7dd61b4 L

Η Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επιμελήτρια Α' στην πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του νοσοκομείου «Α. Συγγρός» κυρία Άννα Τάγκα αναφέρει:

Η χρόνια κνίδωση αφορά το 1% του ελληνικού πληθυσμού είναι χρόνιο νόσημα και δυσεπίλυτο, ενώ προσβάλλει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, μεταξύ 20 – 40 ετών. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί μετά από κάποια λοίμωξη, μετά από την λήψη ορισμένων φαρμάκων και ως αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί να πυροδοτήσει τον μηχανισμό εκδήλωσης. Εμείς από την πλευρά μας ως γιατροί, θα πρέπει να δούμε ποιός είναι ο ασθενής που έχουμε απέναντί μας και να αποκτήσουμε τον έλεγχο της νόσου σε αρκετά επίπεδα.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ασθενείς που ιάθηκαν πλήρως, μετά από μία συγκεκριμένη θεραπεία, η κυρία Τάγκου, αναφέρει ότι πράγματι υπάρχουν ασθενείς που σημείωσαν πλήρη ίαση.Τα φάρμακα που έχουμε στην διάθεσή μας οι γιατροί, τονίζει η συνομιλήτριά μας, είναι οι δραστικές ουσίες Η1 αντισταμινικά νεότερης γενιάς και η ομαλιζουμάμπη.

Σε ερώτηση κατά πόσο επιβαρύνεται η ζωή των ασθενών από την Χρόνια Κνίδωση και σε τι βαθμό, η κυρία Τάγκα απαντά: Έχουμε σωματική αλλά και ψυχική επιβάρυνση. Η σωματική είναι ο κνησμός και οι κόκκινες πετάλες που εμφανίζονται στο δέρμα και επιβαρύνουν την εμφάνιση του ασθενούς. Ωστόσο σήμερα έχουμε «εργαλεία» με τα οποία μπορούμε και μετράμε την ποιότητα ζωής. Και μάλιστα θα σας έλεγα, ότι ο δείκτης ποιότητας ζωής στα δερματικά νοσήματα, συγκρίνεται με τους ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.
Ακόμη, οι ασθενείς αυτοί, εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο τους, καθώς επίσης κατάθλιψη, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις και απομόνωση.

Συμπερασματικά, καταλήγει η κυρία Τάγκα, θα λέγαμε ότι οι μεταβαλλόμενες συνθήκες η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια πυροδοτεί νοσήματα όπως η χρόνια κνίδωση τα οποία είναι πολυπαραγοντικά, ενώ οι καινούριες στοχευμένες θεραπείες μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση του νοσήματος.

de2147ae8de20b7448db72d5b8c65fd5 L

Από την πλευρά της, η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας Αφροδισιολογίας ΑΠΘ στην Α. Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκη κυρία Ελισάβετ Λαζαρίδου, αναφορικά με τι νεότερο έχουν να περιμένουν οι ασθενείς με ψωρίαση όσον αφορά στην θεραπεία σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην Εαρινή ημερίδα της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, τονίζει: Ένα καινούριο φάρμακο βιολογικός παράγοντας (σεκουκινουμάμπη) που αναστέλλει την δράση της ιντερλευκίνης 17 α η οποία παίζει κυρίαρχο ρόλο στην παθογένεια της ψωρίασης, αποτελεί το καινούριο όπλο στην «φαρέτρα» των γιατρών. Το φάρμακο αυτό παρουσιάζει μεγάλη αποτελεσματικότητα, με ταχεία δράση ήδη από την 4η εβδομάδα.

Εχουμε δηλαδή αποτελέσματα για πρώτη φορά τόσο γρήγορα και μπορούμε να μιλάμε πλέον για καθαρό δέρμα σε ασθενείς με ψωρίαση.

Επιπλέον, ολοένα και περισσότερο συλλέγουμε στοιχεία για δεδομένα ασφαλείας των φαρμάκων και σήμερα θα σας έλεγα ότι διαθέτουμε δεδομένα ασφαλείας για τρία χρόνια από το φάρμακο αυτό και αναμένουμε για πέντε έτη. Για την ακρίβεια μέχρι τέλος του έτους, θα έχουμε δεδομένα ασφαλείας για 5 έτη, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.

Πλέον είναι εφικτό και με ασφαλή τρόπο, συνεχίζει η κυρία Λαζαρίδου, με τις στοχευμένες θεραπείες που διαθέτουμε, οι ασθενείς με ψωρίαση, να έχουν υψηλότερες προσδοκίες και να αναζητούν καθαρό δέρμα. Τα φάρμακα αυτά, συνεχίζει, μειώνουν την φλεγμονή, πράγμα πολύ σημαντικό. Φυσικά τα αυτοάνοσα νοσήματα, επιδεινώνονται από το στρες, καταλήγει η κυρία Λαζαρίδου.

Διαβάστε ακόμη:

Ψωρίαση: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο στις γυναίκες

Η ψωρίαση είναι ένα κομμάτι της ζωής, όχι όλη η ζωή - Ενημέρωση στο 401 ΓΣΝ για το αυτοάνοσο νόσημα

Άνθρωπος Ελέφαντας: Πως μία 42χρονη θεράπευσε την κνίδωση και ξανακέρδισε την ζωή της