ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Ρύπανση και ανεργία επιδεινώνουν το νόσημα

Ως σύγχρονη επιδημία χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες το άσθμα, η συχνότητα του οποίου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά αναπτυγμένες περιοχές. 

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Ρύπανση και ανεργία επιδεινώνουν το νόσημα

H Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, ωστόσο το ερώτημα που κυριαρχεί στους γιατρούς, είναι κατά πόσο ελέγχεται το νόσημα και κατά πόσο επιδεικνύουν φροντίδα και συνέχεια στην θεραπεία τους οι ασθενείς, μικροί και μεγάλοι.

Όπως τονίστηκε μάλιστα πρόσφατα στο συνέδριο για τα Αναπνευστικά Νοσήματα από την Palladian Conferences, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), η ενημέρωση των ασθενών από το σύστημα υγείας, καθώς και η συνεργασία ιατρών και ασθενών με τα ΜΜΕ, θα αποφέρουν αποτελέσματα στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των Χρόνιων Αναπνευστικών Νοσημάτων (ΧΑΝ). Επιπλέον, τα περισσότερα νοσήματα του αναπνευστικού χτυπούν τους νέους και τους φτωχούς, δύο πληθυσμιακές ομάδες που δεν ενημερώνονται κατάλληλα ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μίας θεραπείας, καθώς οι ασφαλιστικοί τους φορείς δεν καλύπτουν τέτοιες θεραπείες.

Το άσθμα ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους. Το βρογχικό άσθμα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτομα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Περίπου 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα. Το άσθμα είναι μια δυναμική πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών, ιδιαίτερα όταν δεν είναι ικανοποιητικά ελεγχόμενο.

625f68a436b9caf87b7281311898b164 L

Η λέξη άσθμα προέρχεται από το ρήμα «αώ» που σημαίνει φυσώ, με το άσθμα να γίνεται αναφορά για πρώτη φορά στην Ομήρου Ηλιάδα, ενώ ως ασθένεια έγινε αρχικά από τον Αρεταίος γιατρός». Η λέξη άσθμα προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «ασθμαίνω».

Το βρογχικό άσθμα είναι συχνότερο στην παιδική ηλικία και η συχνότητα προσβολής των αγοριών είναι διπλάσια από αυτής των κοριτσιών.
Στους ενήλικες η ποσότητα μόλις υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού. Το άσθμα ενηλίκων είναι πιο συχνό στις γυναίκες, όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα.
Το άσθμα πλήττει περισσότερο τους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων πληθυσμούς, πιθανόν λόγω μεγαλύτερου αριθμού παραγόντων κινδύνου, όπως η ευρεία εσωτερική χρήση στερεών καυσίμων, που αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονικών και καρδιακών προβλημάτων.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά, ενώ πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στην καθημερινή τους δραστηριότητα.

Επίσης, πλήθος μελετών καταγράφει την σχέση της αναπνευστικής υγείας με το επάγγελμα αλλά και με την ανεργία.

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την θεραπεία του άσθματος χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

- Τα φάρμακα που δίνονται για άμεση ανακούφιση
- Τα φάρμακα που χορηγούνται μακροχρόνια για ρύθμιση της νόσου, έλεγχο των συμπτωμάτων και αποφυγή μελλοντικών επιδεινώσεων.

Παράλληλα ωστόσο με την φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να αποφεύγονται μία σειρά από παράγοντες και αίτια που επιδεινώνουν το πρόβλημα, όπως υγρασία, αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα αναπνευστικά νοσήματα χτυπούν νέους και φτωχούς στην Ελλάδα - Η πρόληψη δεν επαρκεί

Γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεστε μέσα στην πόλη