ΥΓΕΙΑ

Ποια διατροφή προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό

Οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με έμφαση στη σωστή διατροφή, είναι καλύτερα προστατευμένοι από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια διατροφή προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό

Εκτός από τις συστάσεις όμως για την αποφυγή τροφών που επιβαρύνουν την υγεία, οι επιστήμονες προτρέπουν να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση υγιεινών τροφίμων.

Νεοζηλανδοί ερευνητές στο Νοσοκομείο του Όκλαντ με επικεφαλής Δρ Ραλφ Στιούαρτ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους από 39 χώρες, οι οποίοι είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο κατά την ένταξή τους σε κλινική μελέτη για τη δραστική ουσία νταραπλαντίμπη. Όλοι είχαν σταθερή καρδιακή νόσο και ήταν κατά μέσο όρο 67 ετών.

Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για το πόσες φορές την εβδομάδα έτρωγαν τροφές, όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης ή ραφιναρισμένα δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γλυκά, επιδόρπια, αναψυκτικά με ζάχαρη, τηγανητά και αλκοόλ.

bigstock Heart Attack Or Cardiac Arrest 123895799

Μετά από τέσσερα χρόνια ιατρικής παρακολούθησης του δείγματος, το 7% όσων είχαν υψηλό σκορ τήρησης της μεσογειακής διατροφής είχε υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με το 11% αυτών που είχαν την ελάχιστη συμμόρφωση σ’ ένα πλάνο υγιεινής διατροφής.

«Παραδοσιακά, οι διατροφικές συστάσεις ρίχνουν περισσότερο βάρος στην αποφυγή των ανθυγιεινών τροφών, αλλά αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για την υγεία μας θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στα υγιεινά τρόφιμα. Η έλλειψη υγιεινών επιλογών στην διατροφή δημιουργεί το πρόβλημα και όχι η κατανάλωση ανθυγιεινών ειδών» σχολιάζει ο Δρ Στιούαρτ.

Διευκρινίζει πάντως ότι τα ανθυγιεινά τρόφιμα ευθύνονται για παχυσαρκία η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.

Ο Δρ Στούαρτ ξεκαθαρίζει ότι σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν σημαίνει ότι όποιος τρώει πολλές υγιεινές τροφές μπορεί παράλληλα να καταναλώνει ανεξέλεγκτα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Διαβάστε επίσης:

Χορτοφαγικά ζεύγη τροφών για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές ομάδες και ποια τρόφιμα ανήκουν σε καθεμιά από αυτές

Γιατί δεν χάνετε κιλά αφού κάνετε διατροφή και γυμναστική;