ΥΓΕΙΑ

Παιδικές αλλεργίες: Η διατροφή στην εγκυμοσύνη που τις αποτρέπει

Οι γυναίκες που στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνουν χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, προφυλάσσουν τα παιδιά τους από την μετέπειτα εκδήλωση αλλεργιών.

Παιδικές αλλεργίες: Η διατροφή στην εγκυμοσύνη που τις αποτρέπει

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν πως τα βρέφη που προέρχονταν από μητέρες οι οποίες έκαναν χρήση των εν λόγω συμπληρωμάτων είχαν ασθενέστερες ανοσολογικές αντιδράσεις σε κοινές αλλεργίες και σε ηλικία ενός έτους η προδιάθεσή τους είχε ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 98 έγκυες να λάβουν είτε συμπληρώματα λιπαρών οξέων, είτε κάψουλες που περιείχαν ελαιόλαδο, τέσσερις φορές την ημέρα, από την 20ή εβδομάδα κύησης και μέχρι την ημέρα του τοκετού.

Αναλύοντας τα δείγματα κυττάρων που παρέλαβαν από το αίμα του ομφάλιου λώρου αμέσως μετά τον τοκετό, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα στις μεμβράνες των κυττάρων ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των βρεφών των οποίων οι μητέρες έπαιρναν τα αντίστοιχα συμπληρώματα.

bigstock Pregnant Woman s Belly And Veg 90728213

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα των ίδιων βρεφών είχε ασθενέστερη αντίδραση σε ουσίες που προκαλούν κοινές αλλεργίες, όπως τις φολίδες του δέρματος της γάτας, σε σχέση με τα βρέφη των γυναικών που έπαιρναν απλώς κάψουλες με ελαιόλαδο.

Σε ηλικία ενός έτους τα παιδιά που έφεραν μεγαλύτερες περιεκτικότητες ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία στο αβγό αλλά μεγαλύτερη προδιάθεση στο έκζεμα.

Ωστόσο, μεταξύ των παιδιών που τελικά εκδήλωσαν έκζεμα, εκείνα που προέρχονταν από μητέρες οι οποίες έπαιρναν συμπληρώματα λιπαρών οξέων είχαν αλλεργία με μικρότερη οξύτητα.

Σύμφωνα με ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας, τα λιπαρά οξέα παρέχουν μεγάλη γκάμα προστασίας από πλήθος νοσημάτων και φαινομένων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιοποιούνται σε ευρύτερη βάση.

Διαβάστε επίσης:

Κιλά εγκυμοσύνης: Πότε θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία

Το ιδανικό βάρος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη (πίνακας)

Διαβήτης κύησης: Πώς μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής