ΥΓΕΙΑ

Δασυτριχισμός στις γυναίκες: Αίτια και αντιμετώπιση

Δασυτριχισμός είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει την κατάσταση της έντονης τριχοφυΐας στην περιοχή του προσώπου ή στο σώμα των γυναικών.

Δασυτριχισμός στις γυναίκες: Αίτια και αντιμετώπιση

Πρόκειται για γυναικεία τριχοφυΐα με χαρακτηριστικά και κατανομή ανδρικού τύπου.

Ο δασυτριχισμός θωρείται νόσημα και είναι πιθανό να οφείλεται σε υποκείμενες νόσους, οι οποίες για να αποκλειστούν χρήζουν εργαστηριακών εξετάσεων και λεπτομερούς κλινικής εξέτασης.

Η ανώμαλη τριχοφυΐα εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο (πηγούνι, άνω χείλος και παρειές), γύρω από τις θηλές του μαστού, ανάμεσα στους μαστούς (στέρνο), στο εσωτερικό των μηρών και στο κάτω τμήμα της κοιλιάς (υπογάστριο).

Οι γυναίκες που έχουν δασυτριχισμό εμφανίζουν σκούρες, σκληρές τρίχες στο πρόσωπο, στο στήθος, στην κοιλιά και στην πλάτη. Οι τρίχες αυτές διαφέρουν από τις απλές τρίχες, το λεγόμενο «χνούδι» που έχουν στο πρόσωπο ή στις ίδιες περιοχές.

bigstock 128260100

Αίτια

-Αυξημένα επίπεδα των ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Οι γυναίκες με δασυτριχισμό εμφανίζουν υπερπαραγωγή τεστοστερόνης και ανδροστενδιόνης

-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

-Ιδιοπαθής δασυτριχισμός: υπερβολική τριχοφυΐα σε συνδυασμό με φυσιολογικούς εμμηνορρυσιακούς κύκλους και φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων

-Συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων όψιμης έναρξης: πρόκειται για κληρονομικό νόσημα μεταβολισμού των ορμονών που οδηγεί στην εμφάνιση αυξημένης τριχοφυΐας στα κορίτσια μετά την εφηβεία

-Προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

-Φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, οι ορμόνες και τα αναβολικά στεροειδή

-Υπερευαισθησία των θυλάκων των τριχών στα ανδρογόνα

Αντιμετώπιση

Αν παρατηρήσετε απότομη εμφάνιση τριχών στο πρόσωπο ή στο σώμα σας, ανωμαλίες στον εμμηνορυσιακό σας κύκλο (ακανόνιστης διάρκειας κύκλους, αμηνόρροια, μηνορραγίες) ή αν η φωνή σας γίνει πιο βαριά, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να σας υποβάλει σε εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές, για να καταλήξει στο αίτιο της τριχοφυΐας σας.

Εάν είστε υπέρβαρη, φροντίστε να χάσετε βάρος. Η ελάττωση του βάρους οδηγεί σε μείωση των επιπέδων των ορμονών του οργανισμού που σχετίζονται με την τριχοφυΐα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιανδρογόνο, ώστε να ελεγχθεί η παραγωγή των ανδρικών ορμονών που ευθύνονται για την εμφάνιση της τριχοφυΐας.

Μπορείτε επίσης να καταφύγετε στη λύση της ηλεκτρόλυσης, η οποία καυτηριάζει το θύλακο της τρίχας με μικρής ποσότητας ηλεκτρικό ρεύμα που διοχετεύεται διαμέσου μικρής ειδικής βελόνας ή την αποτρίχωση με laser.

Διαβάστε επίσης:

Αποτρίχωση με κερί: Tips για να αποφύγετε τον πόνο

Οι καλύτερες μέθοδοι αποτρίχωσης για κάθε σημείο του σώματος

Αποτρίχωση στο πρόσωπο: Τρεις εύκολοι και ανώδυνοι τρόποι