ΥΓΕΙΑ

Μαργαρίνη: Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης;

Η χοληστερόλη μεταφέρεται με το αίμα υπό μορφή μορίων που περιέχουν λιπίδια και πρωτεΐνες. Αυτά τα μόρια ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, λόγω της σύνθεσής τους.

Μαργαρίνη: Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης;

Το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης στο ανθρώπινο σώμα παράγεται από το ήπαρ, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές.

Βασικός στόχος της θεραπείας για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης είναι η «κακή» (LDL) χοληστερόλη και αυτή λαμβάνεται κατά κύριο λόγο υπόψη για την έναρξη φαρμακευτικής υπολιπιδαιμικής αγωγής.

Ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη, ο στόχος είναι η διατήρηση της LDL χοληστερόλης σε επίπεδα κάτω από 100 mg/dl. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ολική χοληστερόλη τους πρέπει να είναι κάτω από 175 mg/dl.

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κάποιος για τη μείωση της χοληστερόλης πρέπει να είναι απαλλαγμένη από την κατανάλωση λίπους και να περιλαμβάνει τροφές με λιγότερα κορεσμένα λίπη.

bigstock LDL bad cholesterol 82508660

Τι ισχύει όμως για τη μαργαρίνη;

Η χρησιμοποίηση μαργαρίνης αντί για βούτυρο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Ο κύριος παράγων που επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος είναι το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στην τροφή, και όχι τόσο το πόσο χοληστερόλη περιέχει η τροφή. Το βούτυρο αλλά και η μαργαρίνη σε στερεά μορφή είναι τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη φειδώ.

Οι soft, μαλακές ή υγρές σε θερμοκρασία δωματίου μαργαρίνες έχουν μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους και ως εκ τούτου προτιμώνται έναντι των στερεών μαργαρινών και του βουτύρου.

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο φυτικές μαργαρίνες και μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες και στανόλες, οι οποίες αντίθετα από τις προηγούμενες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση αυτής.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ξηροί καρποί και σε ποια ποσότητα ρίχνουν τη χοληστερίνη

Φυτικά έλαια vs. κορεσμένα λιπαρά: Πώς επηρεάζουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο θανάτου

Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια