ΥΓΕΙΑ

Τα δύο φρούτα που νικούν παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια

Δύο δημοφιλή και εξαιρετικά γευστικά φρούτα αναδεικνύονται σε ισχυρό όπλο ενάντια στην παχυσαρκία, σύμφωνα με ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

Τα δύο φρούτα που νικούν παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια

Δύο πολύτιμα συστατικά των φρούτων, όταν συνδυάζονται, δρουν επίσης ενάντια στο διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι Βρετανοί επιστήμονες συνδύασαν σε ένα χάπι την τρανς-ρεσβερατρόλη (trans-resveratrol), μια σύνθετη ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο σταφύλι, με την εσπεριτίνη (hesperetin), ένα συστατικό του πορτοκαλιού.

Όταν τα δύο συστατικά χορηγήθηκαν συνδυαστικά, παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης, βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης, αλλά και βελτίωση της υγείας των αρτηριών.

Ο καθηγητής Πωλ Θόρναλι, επικεφαλής της μελέτης, δηλώνει πως πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη που μπορεί να αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία, το διαβήτη και την καρδιοπάθεια, παθήσεις που έχουν εξελιχθεί σε «μάστιγα» στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η τρανς-ρεσβερατρόλη και η εσπεριτίνη αυξάνουν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (γλυοξαλάση 1) που εξουδετερώνει τις αρνητικές επιδράσεις της μεθυλογλυοξάλης, μιας σύνθετης ουσίας που προκύπτει από τη διάσπαση των σακχάρων. Η μεθυλογλυοξάλη παίζει καθοριστικό ρόλο στις αρνητικές επιδράσεις που έχουν τα σάκχαρα στον οργανισμό.

Η συσσώρευση μεθυλογλυοξάλης, σαν αποτέλεσμα μιας διατροφής με πολλές θερμίδες, συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντας που με τη σειρά του προωθεί την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η ουσία προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και εξασθενίζει το μηχανισμό ελέγχου της χοληστερόλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η αναστολή της δράσης της μεθυλογλυοξάλης οδήγησε σε βελτίωση της υγείας σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (δοκιμή 8 εβδομάδων σε 32 άτομα ηλικίας 18-80 ετών, με συχνότητα λήψης του φαρμάκου 1 φορά την ημέρα), χωρίς μάλιστα να συνδυάζεται με δίαιτα ή επιπλέον σωματική άσκηση. Εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί βοηθητική και σε ασθενείς με διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Αν και η τρανς-ρεσβερατρόλη και η εσπεριτίνη βρίσκονται σε φυσικά προϊόντα, όπως το σταφύλι και το πορτοκάλι, η ποσότητα και το είδος των ουσιών αυτών που μπορούν να επιφέρουν βελτίωση της υγείας δεν μπορούν να ληφθούν από την κατανάλωση φρούτων. «Θα πρέπει να πίνει κανείς περίπου 10 λίτρα χυμό πορτοκάλι και χυμό σταφύλι τη μέρα για να πάρει την απαιτούμενη ποσότητα», αναφέρει ο Θόρναλι, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και ο πρόσληψη ζάχαρης, οπότε δεν θα είναι εφικτό να επιτευχθούν τα επιθυμητά οφέλη.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή για πρόληψη καρκίνου του μαστού: Πόσα φρούτα πρέπει να τρώνε οι έφηβες

Πώς θα φτιάξετε το απόλυτο smoothie αδυνατίσματος!

Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύετε χωριστά