ΥΓΕΙΑ

Οι αρνητικές συνέπειες των υψηλών επιπέδων βιταμίνης Α στον οργανισμό

Η βιταμίνη Α περιέχεται στο λάδι που προέρχεται από λιπαρά ψάρια, στο συκώτι και στο γάλα, ενώ μερικές φορές προστίθεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στη μαργαρίνη.

Οι αρνητικές συνέπειες των υψηλών επιπέδων βιταμίνης Α στον οργανισμό

Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, όπως είναι και η βιταμίνη D, δηλαδή το περίσσευμά της δεν αποβάλλεται άμεσα από τον οργανισμό αλλά αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό.

Για το λόγο αυτό η υπερβολική λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση.

Παρότι η βιταμίνη Α συμβάλλει σημαντικά στη σωματική ανάπτυξη, τη λειτουργία της όρασης και την αρτιότητα του αναπαραγωγικού συστήματος, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά, απώλεια όρεξης, ναυτία, τάση για εμετό και απώλεια βάρους.

bigstock Woman Holding Pills And Fruits 99017813

Μελέτη Σουηδών επιστημόνων ανακάλυψε επίσης ότι οι άνδρες ηλικίας 40-50 ετών με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, υπέβαλαν σε έρευνα 2.322 άνδρες ηλικίας από 49 έως 51 ετών, για μια χρονική περίοδο 30 ετών.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα τους κατά το ξεκίνημα της μελέτης είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε σχέση με όσους είχαν μέτρια επίπεδα βιταμίνης Α.

Οι πιθανότητες όταν επρόκειτο για την άρθρωση του ισχίου ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερες, ενώ στο συνολικό διάστημα της μελέτης 266 άτομα υπέστησαν κάποιας μορφής κάταγμα.

Τα παραπάνω στοιχεία, που επιβεβαιώνονται και από δύο παλαιότερες μελέτες, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι είναι επικίνδυνη η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Το ρόφημα που προστατεύει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο για κάταγμα

Προλάβετε την οστεοπόρωση σε 8 βήματα

Ποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνετε κάθε ημέρα και σε τι ποσότητα