ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία και γαστρικό bypass: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Τα υπερβολικά παχύσαρκα άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Παχυσαρκία και γαστρικό bypass: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Όπως επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κλήβελαντ, το μεγάλο σωματικό βάρος των ατόμων που υποβάλλονται στο συγκεκριμένο τύπο επέμβασης, τους τοποθετεί στην ομάδα υψηλού κινδύνου και η εν λόγω πρακτική θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση, όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Σχετική έρευνα που μελέτησε τις περιπτώσεις 335 ατόμων που υποβλήθηκαν σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, εντόπισε 57 περιπτώσεις επιπλοκών, μεταξύ των οποίων και σχηματισμό θρόμβων ή διάσπαση (σχίσιμο) της συνέχειας του δέρματος από τα ράμματα.

bigstock Gastric Bypass Surgery 48559751

Μάλιστα, σε χρονικό διάστημα 30 ημερών από το πέρας της επέμβασης, κρίθηκε απαραίτητη η επανεισαγωγή 17 ασθενών για περαιτέρω νοσηλεία, ενώ υπήρξαν και δύο θανατηφόρα κρούσματα.

Επιπλέον, άλλοι οκτώ ασθενείς εμφάνισαν διαρροές υγρών σε σημεία που είχαν πραγματοποιηθεί αναστομώσεις (συγκολλήσεις), τρεις υπέστησαν πνευμονική εμβολή, δύο προσβλήθηκαν από πνευμονία, ενώ δεν έλειψαν τα κρούσματα άλλων μολύνσεων.

Όπως δήλωσε ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρόχειρα από τους ασθενείς ή τους ιατρούς, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι μεγάλος και μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών

Παχυσαρκία: Ποιες αλλαγές προκαλεί στη δομή του εγκεφάλου

Τι είναι η μέθοδος BEAT που μειώνει κατά 14% το σωματικό βάρος