ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες & καλοκαίρι: 8 πρακτικές συμβουλές πρόληψης των λοιμώξεων

Πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, καλό είναι κάθε γυναίκα να ενημερώνεται για τους πιθανούς κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης που μπορεί να λάβει ώστε να προάγει τη σωματική της υγεία.

Γυναίκες & καλοκαίρι: 8 πρακτικές συμβουλές πρόληψης των λοιμώξεων

Ο κίνδυνος λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί η τοπική υγρασία μεγιστοποιείται με τον ιδρώτα, τη ζέστη, την κολύμβηση, αλλά και την αύξηση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών. Οι συγκεκριμένες συνθήκες προκαλούν αλλαγές στο ΡΗ του κόλπου, τον οποίο καθιστούν ευεπίφορο σε λοιμώξεις κυρίως μυκητιασικής αιτιολογίας. Συχνότερα αίτια λοιμώξεων της ουρογεννητικής περιοχής αποτελούν οι μύκητες, διάφορα αερόβια και αναερόβια μικρόβια και παράσιτα, όπως η τριχομονάδα.

Επίσης, η αφυδάτωση λόγω της έντονης ζέστης, της ηλιοθεραπείας και της μειωμένης πρόσληψης υγρών προδιαθέτει στην εκδήλωση φλεγμονών του ουροποιητικού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το καλοκαίρι παρατηρείται και έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η χλαμυδιακή λοίμωξη και ο έρπητας των έξω γεννητικών οργάνων.

Μία αιδοιοκολπίτιδα (φλεγμονή των έξω γεννητικών οργάνων) μπορεί να εκδηλωθεί με ερεθισμό της περιοχής του αιδοίου, ερυθρότητα, οίδημα και κνησμό, με αυξημένα κολπικά υγρά ή/και δύσοσμα και με ενόχληση ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Αντίστοιχα, μια ουρολοίμωξη συνοδεύεται από δυσουρικά ενοχλήματα, πόνο και δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία, δύσοσμα ούρα, ακόμη και με εμφάνιση πυρετού.

c017e681f5bbe412bc234c3f9d68f139 L

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές πρόληψης για τις γυναίκες είναι οι ακόλουθες:

1. Ένα μαγιό ποτέ δεν είναι αρκετό! Παίρνετε πάντα τουλάχιστον ένα εφεδρικό και τα αλλάζετε, ώστε να μη μένετε με την υγρασία.

2. Αποφύγετε την άμεση επαφή με την άμμο, όπου μπορεί να επωάζονται μύκητες και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Σε άλλη πετσέτα ξαπλώνετε, με άλλη σκουπίζεστε!

3. Τα ντους το καλοκαίρι είναι πολύ τακτικά, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα υγρό καθαριστικό με όξινο ΡΗ, ειδικά γα την ευαίσθητη περιοχή και όχι τα κοινά αφρόλουτρα. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου έχει μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού, γι’ αυτό αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις που διαταράσσουν την ισορροπία του.

4. Τα εσώρουχα και τα στενά ρούχα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Προτιμήστε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα και αποφύγετε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών που αυξάνουν την πίεση, την τριβή και τη θερμότητα τοπικά και αποτελούν παράγοντα εμφάνισης μυκητιάσεων.

5. Περίοδος και θάλασσα: Ειδικά τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου σας αποφύγετε να κολυμπάτε. Η χρήση κολπικών tampon δε συστήνεται πέραν των 8 ωρών. Κατά την περίοδο είστε πιο ευάλωτες σε μικροβιακές λοιμώξεις των έσω γεννητικών οργάνων και σε πυελική φλεγμονή.

6. Οι γυναίκες με υποτροπιάζουσα μυκητιασική κολπίτιδα, καλό είναι πριν την έναρξη των διακοπών να ενισχύσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου με τη χρήση προβιοτικών και ενδοκολπικών σκευασμάτων γαλακτοβάκιλλου.

7. Φροντίδα της υγιεινής πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και για τους δύο συντρόφους και χρήση προφυλακτικού για την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

8. Καλή ενυδάτωση του οργανισμού με επαρκή πρόσληψη υγρών και φρούτων και αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ.

3108e1e176392d9f28fc61ce5bbfd974 L

Ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής χρήζουν οι έγκυες, οι οποίες λόγω της έντονης ζέστης, της αυξημένης εφίδρωσης και απώλειας υγρών, έρχονται αντιμέτωπες με επεισόδια ζάλης ακόμη και λιποθυμίας.

Απλές συμβουλές για εγκύους είναι η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων υγρών, η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον, η χρήση ανοιχτόχρωμων ρούχων και η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, ιδίως τις ώρες 11:00 – 16:00.

Με την έγκυρη ενημέρωση και τις πληροφορίες που θα σας παρέχει ο γυναικολόγος σας, είστε σε θέση να απολαύσετε και να χαρείτε το καλοκαίρι με ασφάλεια και χωρίς άγχος.

Ίβρος Στυλιανός Χειρούργος - Γυναικολόγος

Διαβάστε ακόμη:

Σεξ με περίοδο: Τα υπέρ και τα κατά

Κολπίτιδα: Τα είδη της και πώς θα τα αντιμετωπίσετε