ΥΓΕΙΑ

Παράταση θηλασμού: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους για περίοδο δύο ή περισσότερων ετών έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με εκείνες που το κάνουν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Παράταση θηλασμού: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ερευνητές του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν τη σχέση συγκεκριμένων ορμονικών διαταραχών με την εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Για το λόγο αυτό μελέτησαν στοιχεία από περίπου 80.000 γυναίκες από 11 πολιτείες της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε η έμμηνος ρύση, τον αριθμό των παιδιών που είχαν, την ηλικία κατά την οποία τεκνοποίησαν για πρώτη φορά και το χρόνο που αφιέρωναν στο θηλασμό προσπάθησαν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό οι εν λόγω παράγοντες εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των γυναικών.

bigstock Woman With Pain In Shoulder P 957739071

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 623 γυναίκες προσβλήθηκαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και, όπως αποδείχθηκε, οι μητέρες που θήλαζαν τα παιδιά τους για περισσότερα από δύο χρόνια είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.

Ο κίνδυνος ήταν μικρός και για όσες γυναίκες θήλαζαν τα παιδιά τους για περίοδο από 13 έως 23 μήνες. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τον παράγοντα καπνίσματος κατά τη διάρκεια της κύησης, τα οφέλη από το θηλασμό κατά της νόσου ήταν ακριβώς τα ίδια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Ελίζαμπεθ Κάρλσον, οι ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού αποδίδονται σε ορμονικούς παράγοντες, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που προστατεύει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τέσσερις ασθένειες που συνδέονται με την υγεία των δοντιών σας

Θηλασμός: Από ποιες σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει - Νέα ευρήματα