ΥΓΕΙΑ

Πώς θα είναι η υγεία σας στο μέλλον; Να τι δείχνει η αντίδρασή σας στους καυγάδες

Ο τρόπος που αντιδρά κάποιος σε ένα τσακωμό, μπορεί να αποτελεί δείκτη για τη μελλοντική του υγεία.

Πώς θα είναι η υγεία σας στο μέλλον; Να τι δείχνει η αντίδρασή σας στους καυγάδες

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, οι οποίοι μελέτησαν 156 παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κανείς στη μέση ενός καυγά μπορεί να αποτελεί ένδειξη για τα προβλήματα υγείας που θα εκδηλώσει αργότερα στη ζωή του.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, όσοι εθελοντές αντιδρούσαν στις διαφωνίες με φωνές και οργή διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ όσοι συνήθιζαν να κλείνουν το στόμα τους και να καταπνίγουν όσα ήθελαν να πουν, εκδήλωναν με αυξημένη συχνότητα μυοσκελετικά προβλήματα.

Αντιθέτως, τα συναισθήματα της θλίψης και του φόβου δεν φάνηκε να σχετίζονται ισχυρά με συγκεκριμένα νοσήματα.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης των συναισθημάτων με την σωματική υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Λίβενσον, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

bigstock Couple Fight With A Woman Scre 67786966

Όπως εξηγούν ο δρ Λίβενσον και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Emotion», οι επιζήσαντες σύζυγοι από τα ζευγάρια που παρακολουθούν από το 1989, είναι σήμερα 60άρηδες, 70άρηδες, 80άρηδες και 90άρηδες.

Από την έναρξη της μελέτης και ανά πενταετία (εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα απεβίωσε ο ένας εκ των δύο συζύγων) βιντεοσκοπούνται στο εργαστήριο, ενόσω συζητούν διάφορα γεγονότα της ζωής τους με τα οποία έχουν την ίδια ή διαφορετική γνώμη. Συμπληρώνουν επίσης αναλυτικά ερωτηματολόγια υγείας και τρόπου ζωής.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις διαφωνίες τους που διήρκησαν μόλις 15 λεπτά και εξέτασαν αν τυχόν συσχετίζονται με την πορεία της υγείας τους κατά την πρώτη 20ετία της μελέτης.

Η συσχέτιση των συναισθημάτων κατά την διαφωνία με την πορεία της υγείας ήταν ισχυρότερη στους άνδρες, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι άφηνε αλώβητες τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι σύζυγοι έχαναν εύκολα την ψυχραιμία τους στη διάρκεια της διαφωνίας και άρχιζαν να φωνάζουν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνο στο στήθος, υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου.

Αντίστοιχα, όσοι δεν μιλούσαν παρότι μέσα τους «έβραζαν» (κάτι που φαινόταν από το ότι απέφευγαν να κοιτούν στα μάτια τον/την σύζυγό τους, «πάγωνε» το πρόσωπό τους και γινόταν άκαμπτος ο αυχένας τους), είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια οσφυαλγία, δυσκαμψία στον αυχένα και τις αρθρώσεις, και γενικευμένη μυϊκή ένταση.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος που κρύβει ένας καβγάς με το σύντροφο

Η νο.1 αιτία που μαλώνουν τα ζευγάρια

Οι 10 βασικοί δείκτες υγείας του άντρα