ΥΓΕΙΑ

Ανδρική γονιμότητα: Το συστατικό στη διατροφή που προστατεύει τα σπερματοζωάρια

Ποσοστό έως 4% των σπερματοζωαρίων που παράγουν υγιείς άνδρες μπορεί να έχουν λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων.

Ανδρική γονιμότητα: Το συστατικό στη διατροφή που προστατεύει τα σπερματοζωάρια

Η διαταραχή αυτή αποκαλείται ανευπλοειδία και σχετίζεται με δυσκολίες στη σύλληψη, αποβολές και με γέννηση παιδιών με γενετικές ασθένειες, όπως τα σύνδρομα Ντάουν, Τέρνερ και Κλίνεφελτερ.

Εντούτοις δεν είναι γνωστό γιατί μεταλλάσσονται ορισμένα από τα σπερματοζωάρια των ανδρών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ μπορεί να προστατεύει τους άνδρες από την παραγωγή μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές του Μπέρκλεϊ ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 89 υγιείς, μη καπνιστές εθελοντές, και στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια διατροφής, από τα οποία και πήραν πληροφορίες για την πρόσληψη ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και βήτα- καρωτίνης.

bigstock Sperm 90836390

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που κατανάλωναν το περισσότερο φυλλικό οξύ σε καθημερινή βάση, είχαν 20% έως 30% χαμηλότερα επίπεδα ανευπλοειδίας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.

Οι άντρες που κατανάλωναν πολύ φυλλικό οξύ, προσελάμβαναν από την διατροφή τους ποσότητα 722 έως 1.150 μικρογραμμαρίων- είναι σχεδόν διπλάσια έως τριπλάσια από την καθημερινώς συνιστώμενη για καλή υγεία, που είναι 400 mcg.

Η βιταμίνη αυτή, που προστατεύει επίσης τα έμβρυα από την ανάπτυξη γενετικών ανωμαλιών, υπάρχει στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Αυτό αποτελεί ακόμη έναν λόγο για τον οποίο τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα ο καθένας, να πίνουν αλκοόλ με μέτρο (1-2 ποτηράκια το πολύ την ημέρα) και να αποφεύγουν το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που καταστρέφει τις ωοθήκες και τα σπερματοζωάρια

Πώς επηρεάζει το εσώρουχο τη γονιμότητα των αντρών

Πόσο ζει το σπέρμα μέσα στον κόλπο