ΥΓΕΙΑ

Το φρούτο που καταπολεμά την ουλίτιδα

Η ουλίτιδα προκαλείται από την ανάπτυξη βακτηρίων στην πλάκα των δοντιών, τα οποία προκαλούν φλεγμονή των ούλων.

Το φρούτο που καταπολεμά την ουλίτιδα

Σταδιακά τα ούλα κοκκινίζουν και πρήζονται με αποτέλεσμα να ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα. Αν η ουλίτιδα παραμεληθεί και δεν γίνει θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Στην περίπτωση αυτή, το εσωτερικό των ούλων και το οστό υποχωρούν και δημιουργείται μια σχισμή, ένα διάκενο ανάμεσα στο ούλο και το δόντι, στο οποίο συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών που μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή.

Σύμφωνα με γερμανική μελέτη, ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ουλίτιδας.

bigstock Young Blonde Woman With Grapef 99372374

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller διαπίστωσε ότι τα άτομα με ουλίτιδα που έτρωγαν δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα για δυο εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη αιμορραγία στα ούλα τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα, η οποία είναι γνωστό ότι προάγει την επούλωση και μειώνει τη βλάβη που προκαλούν τα ασταθή μόρια των ελεύθερων ριζών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 58 άτομα (καπνιστές και μη) με χρόνια ουλίτιδα. Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος. Κατά μέσο όρο τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό των καπνιστών ήταν 29% χαμηλότερα από εκείνα των μη καπνιστών. Η κατανάλωση δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα αύξησε τα επίπεδα του πλάσματος της βιταμίνης C σε όλους όσους ενέταξαν το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή τους.

Στους καπνιστές μάλιστα τα επίπεδα της βιταμίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά επειδή ξεκίνησαν από χαμηλότερο σημείο αναφοράς το μέσο επίπεδο βιταμίνης C εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από αυτό των μη καπνιστών.

Η μελέτη ενισχύει την υπόθεση ότι η επάρκεια βιταμίνης C προάγει την επούλωση. Η ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό της επάρκειας βιταμίνης C.

Κάθε γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 92,5 γραμμάρια βιταμίνης C. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν λάβει οδηγίες να μην βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά την κατανάλωση των γκρέιπφρουτ διότι τα εσπεριδοειδή είναι όξινα και μπορεί να αποδυναμώσουν την αδαμαντίνη κάνοντάς την επιρρεπή στην διάβρωση.

Διαβάστε επίσης:

Προκαλούν τα χαλασμένα δόντια υπέρταση; Τι λένε οι επιστήμονες

Τέσσερις ασθένειες που συνδέονται με την υγεία των δοντιών σας

Περιοδοντίτιδα: Οι επιπλοκές που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου