ΥΓΕΙΑ

Ποια κατηγορία εργαζομένων κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρό εγκεφαλικό

Δεν αρκεί να τρώμε σωστά και να γυμναζόμαστε για να αποφύγουμε σοβαρές επιπλοκές όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια κατηγορία εργαζομένων κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρό εγκεφαλικό

Οι εργασιακές μας συνήθειες, οι οποίες βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελούν προσωπική επιλογή, έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην κατάσταση της υγείας μας.

bigstock 124956587

Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας Α&Μ του Τέξας διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται με εναλλασσόμενες βάρδιες κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρό εγκεφαλικό.

Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το ακανόνιστο ωράριο εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και εμφράγματος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, David Earnest, αναφέρει πως το ανθρώπινο σώμα είναι «προγραμματισμένο» να συγχρονίζεται με την εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Αυτό το εσωτερικό βιολογικό ρολόι ελέγχει τον ύπνο, τη διατροφή και άλλες βασικές βιολογικές διεργασίες. Όταν λοιπόν κάποιος δεν εργάζεται με σταθερό ωράριο, απορρυθμίζει το βιολογικό του ρολόι, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του.

Ο Earnest επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην πολύωρη εργασία ή τη βραδινή εργασία, αλλά στις περιοδικές εναλλαγές. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος εργάζεται τη μία εβδομάδα στην πρωινή βάρδια και την επόμενη στη βραδινή, μοιραία αλλάζει η ώρα που κοιμάται και ξυπνά, η ώρα που τρώει κ.λπ., και τότε το βιολογικό ρολόι του χάνει το φυσικό συγχρονισμό με το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσαν ο Earnest και οι συνεργάτες του, οι εναλλασσόμενες βάρδιες αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλώσει ένας εργαζόμενος σοβαρό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό εκδηλώνεται όταν διακόπτεται η φυσιολογική ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, συνήθως λόγω θρόμβου.

Οι δοκιμές των ερευνητών βασίστηκαν σε ζωικά μοντέλα και το έργο τους υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Εταιρία Καρδιολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές στις επιπτώσεις του ωραρίου ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, ο αντίκτυπος για τους άντρες είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γυναίκες, πιθανώς λόγω της προστατευτικής δράσης που παρέχουν οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα).

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι επεκτείνονται πιθανώς και σε όσους δεν διατηρούν μέσα στην εβδομάδα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δηλαδή έχουν μεγάλες αποκλίσεις στον ύπνο τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα.

Δείτε κι αυτό:

Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες με ημικρανίες

Δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα ανάλογα με το πόσες ώρες δουλεύετε