ΥΓΕΙΑ

Βρείτε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σας (πίνακας)

Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, θα πρέπει τα σπερματοζωάρια του άντρα να συναντηθούν με το ωάριο της γυναίκας, δηλαδή η σεξουαλική επαφή με ένα γόνιμο άντρα να συμβεί τις ημέρες της ωορρηξίας.

Βρείτε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σας (πίνακας)

Ωορρηξία σημαίνει ότι το ώριμο ωάριο φεύγει από την ωοθήκη όπου αναπτύχθηκε και αρχίζει να κινείται μέσα στη σάλπιγγα. Τις επόμενες 24 ώρες, έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, μερικές γυναίκες καταλαβαίνουν πότε συμβαίνει η ωορρηξία, αφού τα κολπικά υγρά είναι περισσότερα και μπορεί να εκδηλώνεται ήπιος πόνος κοντά στις ωοθήκες.

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 14 μέρες πριν την πρώτη μέρα της περιόδου. Επομένως, αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία θα συμβεί κοντά στη 14η ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο (ο κάθε κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό ημερών), και οι γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία την ίδια μέρα κάθε μήνα.
Ενδεικτικά οι γόνιμες ημέρες, ανάλογα με τον κύκλο, μπορεί να είναι οι έξης:

ΚΥΚΛΟΣ

(ημέρες)

Ημέρα κύκλου που

πιθανολογείται

ωοθυλακιορρηξία

Γόνιμες ημέρες

του κύκλου

24108-11
25119-12
261210-13
271311-14
281412-15
291513-16
301614-17
311715-18
321816-19

Τις περισσότερες φορές, είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Προκειμένου να μπορεί μια γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ από το φαρμακείο (που λειτουργούν περίπου όπως τα τεστ ελέγχου της εγκυμοσύνης), τα οποία όμως πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 8 ώρες. Συνεπώς, καλύτερο είναι να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Αυτός συνήθως θα την υποβάλει σε κολπικό υπερηχογράφημα που προβλέπει την ωορρηξία μέχρι 48 ώρες πριν συμβεί.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα θα έχει απαραίτητα και εγκυμοσύνη, αφού περίπου στο 30% των περιπτώσεων οι προσπάθειες καταλήγουν ατελείς.

Τέλος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζουν στο σώμα μιας γυναίκας έως και τρεις μέρες, άρα οι γόνιμες ημέρες για το ζευγάρι είναι περισσότερες.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι η καλύτερη στάση στο σεξ για να συλλάβετε

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε εάν προσπαθείτε να κάνετε παιδί