ΥΓΕΙΑ

Αύξηση βάρους ανάμεσα στις εγκυμοσύνες: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό

Οι γυναίκες που παίρνουν αρκετά κιλά ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού τους, δείχνει μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Αύξηση βάρους ανάμεσα στις εγκυμοσύνες: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS Medicine, όσο περισσότερο παχαίνει η γυναίκα μετά από έναν τοκετό έως τον επόμενο, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών για το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες που είχαν γεννήσει τουλάχιστον δύο παιδιά σε διάστημα 20 ετών.

bigstock Pregnancy Weight Gain 50181029

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ασφυξίας και άλλων σοβαρών επιπλοκών στο δεύτερο παιδί ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν παχύνει ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους. Μάλιστα, αυτό ίσχυε ακόμη και για τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος στον πρώτο τοκετό, αλλά στη συνέχεια πήραν κιλά έως ότου γεννήσουν το δεύτερο παιδί τους.

Από την άλλη, για όσες γυναίκες ήταν εξ αρχής υπέρβαρες ή παχύσαρκες και παράλληλα πήραν κι άλλα κιλά ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο τοκετό, ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών στο μωρό, κυρίως σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας, ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

«Το βασικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη για τις γυναίκες είναι απλό: Μετά την πρώτη γέννα τους πρέπει να επανέλθουν στο βάρος που είχαν προτού γεννήσουν» δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Μαρτίνα Πέρσον.

Διαβάστε επίσης:

Το ιδανικό βάρος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη (πίνακας)

Κιλά εγκυμοσύνης: Πότε θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία

Θηλασμός και ταχύτερη απώλεια κιλών: Μύθος ή αλήθεια;