ΥΓΕΙΑ

Η μοντέρνα τεχνολογία μπορεί να αποτυπώσει πολύ πρώιμα την αθηροσκλήρωση

Με μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούν πλέον οι γιατροί να διαγνώσουν την αθηροσκλήρωση, αλλά και να προβλέψουν έως ένα βαθμό την εξέλιξή της, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία για τους ασθενείς, με τη χρήση μοντέρνας τεχνολογίας τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή το πρόσφατο Διεθνές Συμπόσιο για την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπερλιπιδιαμία και την υπέρταση, που αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Συμποσίου Υπέρτασης.

Η μοντέρνα τεχνολογία μπορεί να αποτυπώσει πολύ πρώιμα την αθηροσκλήρωση

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα θανάτου του σύγχρονου ανθρώπου παγκοσμίως, μιας και συνδέεται με περιστατικά υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αρτηριοπάθεια, η ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών και η θρόμβωση, τόνισε ο κος Βασίλειος Κώτσης, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και Δ/ντής του Κέντρου Υπέρτασης της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου το οποίο συγκαταλέγεται στα κέντρα αριστείας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.

Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και άλλα συστατικά συσσωρεύονται στο εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα. Όταν αυτή μεγαλώσει, μειώνεται δραστικά η ροή του αίματος σε μια αρτηρία, ενώ ενδεχόμενη ρήξη της πλάκας δημιουργεί θραύσματα που μπορούν είτε να διακόψουν τη ροή του αίματος είτε να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του σώματος, δημιουργώντας επιπλοκές.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου της νόσου είναι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, που σημειώνεται στο 20-50% του πληθυσμού της χώρας μας, ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει περίπου το 10% των Ελλήνων, καθώς και τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος διευκρίνισε ο κος Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ & Δ/ντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ. Η αθηροσκλήρωση αρχίζει από την μικρή ηλικία και εξελίσσεται σιωπηρά ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η κληρονομικότητα.

1bff1a5e38154cc74b02212797d412ed L


Δυστυχώς, επεσήμανε ο κος Κώτσης, η οικονομική κρίση προκαλεί ουσιαστική και σημαντική αύξηση του ποσοστού των ατόμων με μείζονα κατάθλιψη, με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και σωματοποίηση των ψυχικών αυτών διαταραχών. Αυτές συμβάλουν στην εμφάνιση και διατροφικών διαταραχών όπως π.χ. η πολυφαγία με κατανάλωση φθηνής τροφής, η οποία είναι ανθυγιεινή επειδή περιέχει πολλά ακόρεστα λιπαρά. Επίσης υπάρχει ελλιπής συμμόρφωση στην απαραίτητη θεραπευτική αγωγή λόγω ελάττωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και λόγω της αύξησης της συμμετοχής του ασθενή στη φαρμακευτική δαπάνη, παρά την μείωση των απόλυτων τιμών των φαρμάκων.

Η συνύπαρξη του διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας και της υπέρτασης είναι ιδιαίτερα συχνή στους παχύσαρκους ασθενείς, και η συνύπαρξη πολλαπλών παραγόντων κινδύνου τους κατατάσσει σε ασθενείς με πολύ υψηλό μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Καθιστά δε ιδιαίτερη πρόκληση την πρόληψη εμφάνισης μελλοντικής νόσου. Η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης της οποίας ο κ. Κώτσης είναι πρόεδρος, αφορά τους ασθενείς με παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και μελετά τρόπους βελτίωσης της υγείας των ιδιαίτερων αυτών ασθενών. Ένας τέτοιος ασθενής πρέπει αντιμετωπίζεται ολιστικά και έτσι η πρόληψη πρέπει να αφορά όλους τους πιθανούς παράγοντες μελλοντικού κινδύνου.

Βελτιωμένες νέες θεραπείες μείωσαν τον αριθμό των θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Αυτές οι θεραπείες, επίσης, έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων που έχουν αθηροσκλήρωση ή που έχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτυχθεί.

Παραδοσιακοί παράγοντες που προάγουν την καλή υγεία όπως η σωστή διατροφή με τη μεσογειακή δίαιτα ή απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς, η διακοπή του καπνίσματος, και η άσκηση αποτελούν σημαντικό μέρος της αγωγής υγείας που ο γιατρός πρέπει να επισημαίνει στους ασθενείς του.

Η σωστή πρόληψη με την κατάλληλη αγωγή υγείας μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές ενώ ταυτόχρονα ωφελείται και η εθνική μας οικονομία γιατί μειώνεται η νοσηρότητα και η ανάγκη για ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες για την νοσηλεία και την αποκατάσταση των ασθενών.

Η ορθή θεραπευτική αγωγή μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας και ο έλεγχος καθώς και η πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών της παχυσαρκίας και του διαβήτη αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό στόχο επεσήμανε ο κος Κώτσης.

Επιπρόσθετα η γνώση και η κατάλληλη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και η αντιμετώπιση της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη είναι ουσιώδη θεραπευτικά στοιχεία για τον περιορισμό των επιπτώσεων των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η συμμετοχή – συνεργασία του ασθενή στη λήψη αποφάσεων και η παρέμβαση στον τρόπο ζωής, γιατί μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Διαβάστε ακόμη:

Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερόλη

Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Αβοκάντο: Γνωρίστε τα οφέλη του και ποιες ασθένειες προλαμβάνει

Ποια εποχή του χρόνου «ευνοεί» τον κίνδυνο θρόμβωσης