ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Σε ποια ποσότητα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου οι ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αναδεικνύονται σε δυνατό «σύμμαχο» των αντρών με καρκίνο του προστάτη, αφού η συχνή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω της νόσου.

Καρκίνος προστάτη: Σε ποια ποσότητα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου οι ξηροί καρποί

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με τα σχετικά ευρήματα να δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer. Πρόκειται για την εκτενέστερη μελέτη στο είδος της μέχρι σήμερα.

bigstock Almonds Walnuts Hazelnuts Ca 117422048

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, πέντε μερίδες ξηρών καρπών των 30 γραμμαρίων σε εβδομαδιαία βάση μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 34%, ανεξαρτήτως του είδους των ξηρών καρπών που θα επιλέξει ο ασθενής.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 47.000 άντρες άνω των 26 ετών, εκ των οποίων 6.800 είχαν εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη.

Συσχετίζοντας την πορεία της υγείας τους με τη συχνότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών, προέκυψε ότι η τακτική κατανάλωση δεν παρέχει σημαντική προστασία από την αρχική εμφάνιση της νόσου, ωστόσο παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη σχέση με τους δείκτες θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Όσοι άντρες με καρκίνο του προστάτη που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα (μερίδα 30 γραμμαρίων) φάνηκε να διατρέχουν 34% μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο, σε σύγκριση με τους άντρες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν φιστίκια, ωστόσο εκτιμάται ότι τα οφέλη επεκτείνονται σε όλα τα είδη ξηρών καρπών. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε τοκοφερόλες, μια ομάδα οργανικών χημικών ουσιών με πιθανή αντικαρκινική δράση, αλλά και φυτοχημικές ουσίες που δρουν ενάντια στους όγκους.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ξηροί καρποί και σε ποια ποσότητα ρίχνουν τη χοληστερίνη

Επιθετικός καρκίνος προστάτη: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης